Undilah

SULTANMUZAFFAR (26 Februari 2002 - sekarang)

Seorang blogger, pelayar internet, penyelam scuba dan penagih tegar televisyen dan Wii. Melihat seluruh dunia di laman blog menerusi kamera DSLR dan kacamata tebalnya (kadang-kadang kanta lekap).

Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik.
Entri oleh sultanmuzaffar 25 April 2002 1 komen

Aku dah mula bosan buat kerja ni. Aku tunggu hari Isnin untuk bagitahu kat CEO pasal project ni.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Aku gunting rambut pagi tadi. Nekad. Dah lama aku tak gunting rambut. Sayang jugak rambut panjang ni. 6 bulan aku simpan. Tapi tak pe. Aku suka rambut pendek ni.

Entri oleh sultanmuzaffar 23 April 2002 1 komen

Aku mengantuk. Aku nak tidur sekejap. Aku tak cukup tidur. Aku letih. Mata aku dah merah. Telinga aku dah panas. Tambah panas bila kena marah pagi-pagi buta.

Entri oleh sultanmuzaffar 21 April 2002 1 komen

Perkara utama dalam ProjectX ialah 3D Catalog dan Simulation and Analysis. Itu yang paling utama. Untuk melengkapkan dan memberi nilai kepada 3D Catalog tentulah dengan adanya Simulation and Analysis. To add value to the 3D Catalog. Sekarang ini 3D Catalog hampir 80% siap. Tinggal Simulation and Analysis. The most difficult parts.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Dah pun hari Ahad. Apa yang aku kena buat belum lagi dapat penyelesaiannya. Presentation esok hari Isnin. Project Owner pun cakap bahagian aku yang paling susah. Semalam dah dapat sikit solution tapi masih belum complete. Sekurang-kurangnya dah lepas tembok pertama dan kedua. Semalam Project Owner jumpa aku, dia bagitahu pasal the whole project. Dia minta aku faham semua berkenaan project tersebut. Dari A hingga Z. Semalam, seolah-olah dia bagi amanah kepada aku sebagai ketua untuk kumpulan project ini. Kenapa pemahaman aku terhadap project ini penting adalah kerana nanti Project Owner ini akan balik semula ke UK. Oleh itu pemahaman aku amat penting supaya perhubungan komunikasi antara kumpulan di Malaysia dengan dia dapat dikurangkan ke tahap seminimum yang mungkin. Oleh itu semua masalah dan jalan penyelesaiannya mesti dibuat oleh aku. Kadang-kadang CEO ini gila jugak. Project begini besar dia suruh aku lead. Dah le experience untuk project ini tak da.

Entri oleh sultanmuzaffar 19 April 2002 1 komen

Aku tidur pukul 5 pagi, bangun pukul 8 pagi. Mengantuk. Tapi sekurang-kurang aku dah lepas dua tembok besar yang menghalang. Satu IDL, dua TXT. Tinggal tembok Excel saja yang belum lepas. Aku memang mengantuk giler.

Entri oleh sultanmuzaffar 18 April 2002 1 komen

Macamana ni, brake sudah, power sudah, hanya steering yang belum lagi. Aku tengah configure macamana nak dapatkan sttering ini bagi jadi.

Entri oleh sultanmuzaffar 17 April 2002 1 komen

Aku dah hampir dapat. Sikit saja lagi. AKu dah boleh bukak satu xls file. Cuma sekarang kena update dan link data tu dari IDL.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Mata aku merah pasal tak cukup tidur. Aku memang dalam keadaan tak larat. Nak buat kerja pun tak de mood.

Entri oleh sultanmuzaffar 15 April 2002 1 komen

Aku dah bangun tidur. Agak awal juga. Pukul 7 pagi. Aku tidur semalam pukul 3 pagi. 4 jam saja aku tidur. Memang tak cukup. Ahli kumpulan aku yang lain semua dah balik rumah. Aku malas nak balik rumah pasal dah lewat. Buang masa aku duduk dalam kereta lama-lama kerana traffic jammed. Lebih baik aku tidur kat office saja. Kadang-kadang aku dah terasa serik, tapi kerana memikirkan tujuan dan kepentingan projek ini kepada syarikat dan negara amnya aku teruskan jugak.

Entri oleh sultanmuzaffar 14 April 2002 1 komen

You have to think like a scientist, you have to think like a mathematician, you have to think like an engineer, you have to think like a programmer, you have to think like a car driver. Then you will know what it means. Aku kena yakin bahawa apa yang aku buat ini pasti berjaya.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Aku mula refer document Virtual Reality Toolbox dalam Simulink. Aku start dengan chapter 1. Ini baru orang cakap on project training. Sambil buat project, sambil tu dapatkan training. Memang terrorists betul. Lepas ni orang boleh panggil aku terrorist.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Control Steering Module
if (left_sensor && right_sensor)
call abort_function(sensor error);
if (left_sensor)
if (previous_turn == left)
turn_HARD_left;
else
turn_left;
set previous_turn = left;
if (right_sensor)
if (previous_turn == right)
turn_HARD_right;
else
turn_right;
set previous_turn = right;
else
go_straight
set previous_turn = NONE
end Control Steering Module

Entri oleh sultanmuzaffar 13 April 2002 1 komen

Aku baru balik makan kat Kg Baru dengan bakal-bakal saintis. Topik bersembang kat meja makan pun cerita pasal kejadian bumi, langit, elektromagnetik, bintang, proton, nuetrino dan macam-macam lagi. Aku diam aje. Kepala aku berat sangat. Letih memikirkan bagaimana nak menjadikan sidesticks aku berfungsi sebelum Maghrib esok.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Aku baru bangun dari tidur. Aku terlalu letih sampai terlelap masa pre-presentation 3D VRML. Aku betul-betul letih.

Entri oleh sultanmuzaffar 12 April 2002 1 komen

Kerja aku pagi ini makin rumit. Project Owner yang cakap macam itu. Aku kena identify nodes yang terlibat. Tambah-tambah aku tak berapa pandai dalam automotive engineering. Tapi aku percaya, setiap masalah itu ada penyelesaiannya. Aku percaya.

Entri oleh sultanmuzaffar 11 April 2002 1 komen

Handphone aku buat perangai balik. Jadi balik "no access" tu. Semalam aku balik dari office pukul 6.30 pagi. Dan datang semula dalam pukul 8 pagi. Aku balik mandi aje.

Entri oleh sultanmuzaffar 0 komen

Dah pukul 1 pagi. Aku masih berada di pejabat. Mata aku dah mengantuk. Project Owner minta aku simpan diari ProjectX untuk proses dokumentasi.

Entri oleh sultanmuzaffar 10 April 2002 1 komen

Ada tanda-tanda aku kena tidur office malam ini. Banyak benda tak settle lagi. Schematic layer kalau boleh aku nak bagi siap malam ini.

Entri oleh sultanmuzaffar 09 April 2002 1 komen

Aku kena concentrate IDL dulu. Project owner suruh aku cepat-cepat catch-up dengan IDL bila nanti satu team start IDL aku dah berada di depan. Boleh lead the team dan motivate others dalam IDL. IDL memang satu language yang baru bagi aku. Sebelum ini aku belum pernah didedahkan dengan IDL. Orang kata IDL itulah yang develop Hubble Telescope. Aku percaya. Aku akui programmer yang tidak cekap matematic memang akan hadapi jalan sukar untuk belajar IDL. Banyak menggunakan logic.

Entri oleh sultanmuzaffar 08 April 2002 0 komen

Aku perlu pergi makan. Aku dah letih.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Kejap jer dah pukul 6 petang. Tak sedar masa berjalan begitu cepat. Semua pandangan kereta telah aku siapkan. Cuma buat final touch up. Malam ni aku harap dapat convert kepada 3D model.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Kerja aku memang tak menang tangan. Aku masuk blogspot pun kejap-kejap. Aku tengah redraw gambar-gambar kereta yang ada guna RasterVect. Memang pening kepala.

Entri oleh sultanmuzaffar 06 April 2002 0 komen
Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

To believe your own thought, to believe that what is true for you in your private heart is true for all men -- that is genius
Ralph Wardo Emerson

Entri oleh sultanmuzaffar 0 komen

Aku dah mengantuk. Esok nak kena angkut workstation ke level 9. Tempat baru. ProjectX aku buat Virtual Cataloging System - Mampu ke aku buat ? Dengan team yang ada, InsyaAllah aku mampu lakukan. Mulai 8 April sampai 28 April ni mesti hidup aku jadi tak tentu arah. Zaman tidur kat office akan bermula. Aku nak tidur.

Entri oleh sultanmuzaffar 04 April 2002 1 komen

Briefing ProjectX baru selesai. Sekarang baru aku nampak apa yang hendak dibuat. Besar project ni, tapi aku yakin ia boleh dijadikan kenyataan. Never say no to difficuties ! Ingat itu. Aku kena kuatkan diri aku. I have to be strong ! Be prepared for anything ! Kalau tak prepare sekarang, lambat laun perkara yang aku tak ingin terjadi itu akan berlaku juga. Terima kasih UMM kerana bagi aku peluang untuk berada dalam team ini dan melupakan perkara-perkara yang lain.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Meeting dengan PMO memang boring. Aku terlelap. Aku tahu fikiran aku bukan di situ, fikiran aku telah mengembara terlalu jauh ke satu alam yang virtual. Tanggungjawab aku besar untuk menjadikan yang virtual itu satu kenyataan. Petang ini lepas office ada first briefing ProjectX. Deep inside my heart, I'm proud. So proud. Happy to be in the team.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Virtual Cataloging System. Itu nama prototype yang aku kena develop. Aku berdoa ia akan berjaya sebelum 28 April 2002.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Yahoooo...Doa aku termakbul Subuh tadi. Aku baru dapat memo dari CEO. Aku dapat masuk Team ProjectX.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Perjuangan Yang Belum Selesai

Sesungguhnya tidak ada yang lebih menyayatkan
dari melihat bangsaku dijajah
Tidak ada yang lebih menyedihkan
dari membiarkan bangsaku dihina

Air mata tiada ertinya
sejarah silam tiada maknanya
sekiranya bangsa tercinta terpinggir
dipersenda dan dilupakan

Bukan kecil langkah wira bangsa
para pejuang kemerdekaan
bagi menegakkan kemuliaan
dan darjat bangsa
selangkah beerti mara
mengharung sejuta dugaan

Biarkan bertatih
asalkan langkah itu yakin dan cermat
bagi memastikan negara
merdeka dan bangsa terpelihara
air mata sengsara
mengiringi setiap langkah bapa-bapa kita

Tugas kita bukan kecil
kerana mengisi kemrdekaan
rupanya lebih sukar dari bermandi
keringat dan darah menuntutnya

Lagi pula apalah ertinya kemerdekaan
kalau bangsaku asyik mengia dan menidakkan,
mengangguk dan membenarkan,
kerana sekalipun bangganya negara
kerana makmur dan mewahnya,
bangsaku masih melata
dan meminta-minta di negaranya sendiri

Bukan kecil tugas kita
meneruskan perjuangan kemerdekaan kita
kerana rupanya selain memerdekakan,
mengisi kemerdekaan itu jauh lebih sengsara

Bangsaku bukan kecil hati dan jiwanya
bukankah sejak zaman berzaman
mereka menjadi pelaut, pengembara
malah penakluk terkemuka?
Bukankah mereka sudah mengembangkan sayap,
menjadi pedagang dan peniaga

Selain menjadi ulama dan
ilmuan terbilang?
Bukankah bangsaku pernah mengharung
samudera menjajah dunia yang tak dikenal
Bukankah mereka pernah menjadi
wira serantau yang tidak mengenal
erti takut dan kematian?
Di manakah silapnya hingga bangsaku
berasa begitu kecil dan rendah diri?
Apakah angkara penjajah?
Lalu bangsaku mulai
melupakan kegemilangan silam
dan sejarah gemilang membina empayar

Tugas kita belum selesai rupanya
bagi memartabat dan
memuliakan bangsa
kerana hanya bangsa yang berjaya
akan sentiasa dihormati

Rupanya masih jauh dan berliku jalan kita
bukan sekadar memerdeka dan mengisinya
tetapi mengangkat darjat dan kemuliaan
buat selama-lamanya

Hari ini, jalan ini pasti semakin berliku
kerana masa depan belum tentu
menjanjikan syurga
bagi mereka yang lemah dan mudah kecewa

Perjuangan kita belum selesai
kerana hanya yang cekal dan tabah
dapat membina mercu tanda
bangsanya yang berjaya

Entri oleh sultanmuzaffar 0 komen

Aku surf internet pagi-pagi buta, aku jumpa ini.

Di Atas Runtuhan Kota Melaka Kita Dirikan Putrajaya

Demikian gema gempita semangat mereka
Kuasa sudah pada kita
Ayuh kita hiasi wajah bangsa
Dengan jurai-jurai kilauan permata

Kian jauh menyelusuri zaman merdeka
Kita jadi semakin mengerti
Semata-mata kuasa di tangan bukan pertanda bangsa berjaya
Kemiskinan, kedaifan, kejahilan dan timbunan peluang tersia-sia
Mendamparkan bangsa itu
Pada taman asing yang mereka pertuankan
Yang lain pula menjadi gelojoh
Oleh runtuhan haloba segalanya mereka rempuh
Menganggap diri mereka panglima belantara
Pada musim kemarau nurani
Embun serta keringat merdeka tidak lagi sudi menitis

Melayu tidak belajar dari sejarah 450 tahun terjajah
Mewamakan sejarah mereka
Dengan dendang dan hibur hati bangga
Tentang ceritera dongeng yang mereka cipta

Yang remeh itu utama
Yang utama itu remeh
Yang kecil di alamkan
Yang alam di hamakan

Melodi ceritera yang sungguh mengasyikkan
Kata mereka: Takkan Melayu hilang di dunia
Sambil menggigit jari jemari
Mereka pun menjadi kuli di negaranya sendiri
Lama sudah runtuhnya Kota Melaka

Kita tidak kembalikan kota itu dengan papan di Jawa
Pun tidak kita bina tugu ingatan
Di Prang Besar kita tiada selera berperang
Dengan tangan-tangan halus arkitek anak watan
Dengan iringan doa dari rekahan bibir

Petani di bendang
Nelayan di lautan
Di sini kita bina mercu tanda bangsa

Suatu gergasi megacity
Suatu jaringan menjangkau seluruh jagat
Suatu taman himpunan segala bau-bauan jutaan flora
Suatu simbosis insane dan alam

Kita namakan sempena nama bapa putranegara

Putrajaya
Lambang negara bangsa merdeka
Di mercu ini kita zahirkan senibudaya bangsa
Dengan segala kelazatan muzik alam
Serta hidangan dan hamparan seni taman
Bersih - indah - tertib - teratur
Adunan tamadun tinggi Jumlah segala cita-cita dan harapan
Membongkar segala-gala yang telah hilang
Dan kita tidak payah mengambil nyawa sendiri
Untuk menebus maruah itu

Dari sini kita menyusun langkah dengan yakin
Membina bangsa dengan cara kita
Bangga dengan apa yang ada
Menghadapi cabaran dengan segala ketahanan
Cukup tangkas menangkis dari menjadi korban kali kedua

Putrajaya Lambang negara bangsa merdeka
Putrajaya Lambang negara bangsa merdeka
Putrajaya Lambang negara bangsa merdeka

Dr Mahathir Mohamad

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Selamat Pagi. Aku amat berharap aku terpilih dalam ProjectX. Aku berdoa agar aku terpilih Subuh tadi.

Entri oleh sultanmuzaffar 03 April 2002 1 komen

GameBrains Home

Aku baru hantar email kepada CIO company ini. Nak try luck joint venture dengan company ni in gaming technology.

Entri oleh sultanmuzaffar 02 April 2002 1 komen

3DVE + A (3D Virtual Environment + Avatar). Project yang aku involve sekarang. Banyak research nak kena buat. Jap lagi nak buat reading pasal genetic algorithm.

Entri oleh sultanmuzaffar 01 April 2002 0 komen

Aku dah beli barang-barang keperluan untuk gym esok kat KLCC. Tak mahal, murah je..Aku beli satu track bottom Reebok harga asal RM179.00 dapat less tinggal RM29.00 aja, dengan satu short harga RM39.00 harga asal RM80.00, murah sangat. Awal bulan depan aku nak beli kasut pulak.

Entri oleh sultanmuzaffar 0 komen

Aku letih sangat. Kepala aku berat. AKu ingat nak pergi KLCC. Nak beli sports attire untuk gym. Aku perlu beli short, tights, t-shirt dan sport shoes.

Entri oleh sultanmuzaffar 1 komen

Presentation meeting ProjectX sambung lagi petang ni. Prepare untuk presentation hari Rabu.

Related Posts with Thumbnails

www.gua.com.my

sultanmuzaffar - entertainment blogger