Undilah

SULTANMUZAFFAR (26 Februari 2002 - sekarang)

Seorang blogger, pelayar internet, penyelam scuba dan penagih tegar televisyen dan Wii. Melihat seluruh dunia di laman blog menerusi kamera DSLR dan kacamata tebalnya (kadang-kadang kanta lekap).

Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik.






















Dua majlis perkahwinan Mawi dan Ekin yang melibatkan Johor Bahru dan Kulai telah pun selesai. Kepenatan hasil dari dua majlis tersebut masih belum reda. Sememangnya ia merupakan satu pengalaman yang tidak dapat saya perolehi melainkan berhadapan dengannya sendiri. Banyak cerita manis, tidak kurang juga cerita pahit yang berlaku sepanjang majlis tersebut berlangsung. Banyak pengajaran yang telah saya perolehi dan melaluinya sendiri. Kontroversi yang berlaku membuka pandangan baru saya terhadap banyak isu yang selama ini tidak saya ambil peduli.

Majlis Resepsi di Felda Taib Andak dianggarkan lebih 20,000 jemputan hadir ke majlis tersebut termasuk Konsert Gempak Rewang yang diadakan malam Ahad lalu. Memang penuh dengan ribuan manusia yang saya tidak tahu dari mana. Dalam banyak-banyak tetamu yang saya temui ialah sahabat saya sewaktu bersekolah menengah satu ketika dahulu. Rupanya beliau merupakan teman kerja Mawi sewaktu sama-sama mengharungi zaman sukar di Carrefour, Subang. Walaupun Mawi telah meningkat popularitinya, kawan-kawan lamanya sewaktu zaman susah tidak pernah beliau lupakan. Itulah sisi lain yang baru saya temui.

Jika diberikan pilihan saya seboleh-bolehnya tidak mahu ke Majlis Resepsi 1001 Malam di Palace of The Golden Horses, Seri Kembangan. Jika diberikan pilihan saya seboleh-bolehnya hanya mahu menonton dari rumah. Pastinya tanggal 11 Januari itu menjadi satu hari paling panjang dan memenatkan. Pelbagai gimik telah pun dirancang dan majlis tersebut akan menjadi sebuah program televisyen yang terancang. Oleh itu, lebih sesuai sekiranya saya tonton hanya di televisyen.

Saya tertarik dengan tulisan Adam Saleh seperti yang tersiar dalam ruangan Jarum Emas di akhbar Metro Ahad yang menyebut "Natijahnya, menjadi pengamal media, ada kala kita mendapat layanan Kelas A, ada ketika tiada kelas langsung, namun kerana kelicikan kita, tanpa kelas pun kita boleh menjadi yang terbaik.". Saya pegang kata-kata itu kerana hari ini mungkin hari saya, esok belum tentu hari saya.

Lentera Timur Dato’ Siti Nurhaliza

Entri oleh sultanmuzaffar 25 December 2008 0 komen

Lentera Timur merupakan album studio ketiga belas dari bintang kesayangan ramai Malaysia, Dato’ Siti Nurhaliza.

Album tersebut akan mula dipasarkan pada 25 Disember 2008 di Malaysia, Singapura dan Brunei. Tidak ketinggalan ia akan turut dipasarkan di Indonesia juga. Ia merupakan album tradisional (kontemporari etnik) keempat Siti Nurhaliza selepas Cindai, Sahmura dan Sanggar Mustika.

Menggabungkan komposer dan penerbit lagu etnik yang dikenali di Malaysia selain pembikin baru menjadikan album ini berpotensi untuk pergi jauh selain menaikkan martabat industri muzik tempatan.

Album yang mengandungi 11 lagu etnik komtemporari itu diterbitkan oleh Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd. dan diedarkan oleh Suria Records (SRC).

Penggunaan “live strings” digunakan sewaktu proses rakaman album ini yang telah dipimpin oleh Eddie Marzuki termasuk pemain violin yang terdiri daripada Maya, Yin Siew Keen, Azlan dan Yew Haan.

Antara penerbit yang terbabit dalam pembikinan album ini ialah Johari The, Johan Nawawi, Katon Bagaskara, M.Nasir, Khairil Johari Johar, Adnan Abu Hassan, Khairil Johari Johar, Zul Mahat, S.Atan, Fauzi Marzuki dan Pak Ngah.

Antara lagu yang terkandung di dalam album Lentera Timur ialah :
"Di Kayangan Kita" Johari Teh, Keon
"Bintang Malam" Johan Nawawi, Amran Omar
"Cinta Ini" Katon Bagaskara
"Ada Masa Mata" M. Nasir, Ad Samad
"Bulan Yang Mesra" Khairil Johari Johar, Zubir Ali
"Seloka Budi" Adnan Abu Hassan, Azam Dungun
"Rasa Antara Kita" Khairil Johari Johar, Zubir Ali
"Senyum Minang Manis" Zul Mahat, Abot
"Joget Menanti Kasih" S.Atan, Habsah Hassan
"Di Taman Teman" Fauzi Marzuki, Hairul Anuar Harun
"Jelmakanlah Ayumu" Pak Ngah

Berani saya katakan album ini telah dihasilkan oleh nama-nama besar dalam industri muzik Malaysia, baik barisan komposer mahu pun penulis liriknya. Penyanyinya pun tidak perlu saya perkenalkan lagi. Ini bermakna jika tahun hadapan Siti Nurhaliza bertanding dalam Anugerah Juara Lagu, nama-nama seperti Johan Nawawi, Zubir Ali atau pun Amran Omar pastinya diketepikan dari barisan juri.

Satu keunikan album ini yang sampai sekarang masih saya kagumi apabila 9 buah lagu dalam album ini dihasilkan menerusi bengkel Cipta Ekspres MACP-Berirama Malaysia Bersama Siti Nurhaliza Januari lepas. Kesemua lagu tersebut dihasilkan dalam tempoh 3 hari oleh beberapa komposer dan penulis lirik ternama.

Siti Nurhaliza amat berpuas hati dengan komitmen para penerbit albumnya kali ini dan amat berharap agar Lentera Timur akan dapat mengembalikan kegemilangan industi muzik Malaysia. Di sebalik kesuraman industri hiburan, nampaknya masih ada sinar lagi untuk senario muzik tempatan dan jawapannya ialah Lentera Timur yang bermakna Cahaya Timur.

Album Lentera Timur akan mula diedarkan pada hari ini.

Nowhere Man - The Beatles

Entri oleh sultanmuzaffar 24 December 2008 1 komen

Hanya untuk yang berkenaan sahaja.

He's a real nowhere Man,
Sitting in his Nowhere Land,
Making all his nowhere plans
for nobody.

Doesn't have a point of view,
Knows not where he's going to,
Isn't he a bit like you and me?
Nowhere Man, please listen,
You don't know what you're missin',
Nowhere Man, the world is at your command.

(lead guitar)

He's as blind as he can be,
Just sees what he wants to see,
Nowhere Man can you see me at all?

Nowhere Man, don't worry,
Take your time, don't hurry,
Leave it all 'till somebody else
lends you a hand.

Doesn't have a point of view,
Knows not where he's going to,
Isn't he a bit like you and me?

Nowhere man please listen,
you don't know what your missin'
Nowhere Man, the world is at your command

He's a real Nowhere Man,
Sitting in his Nowhere Land,
Making all his nowhere plans
for nobody.
Making all his nowhere plans
for nobody.
Making all his nowhere plans
for nobody.

KOSMO : Malaysia lawan Singapura

Entri oleh sultanmuzaffar 23 December 2008 0 komen

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my

Pertandingan sulung Blogger Challenge anjuran Brands mampu mengeratkan hubungan blogger antara dua negara.

WALAUPUN tewas pada cabaran ini, namun pasukan Malaysia tetap berpuas hati dengan saingan yang diberi.

--------------------------------------------------------------------------------

PERTEMUAN antara blogger dari Malaysia dan Singapura dalam pertandingan julung kali diadakan, Cabaran Blogger Brand's menyaksikan satu persaingan sengit antara kedua-dua pasukan.

Pertandingan yang dianjurkan buat pertama kalinya oleh Brand's itu bagaimanapun memperlihatkan kehebatan Singapura selaku tuan rumah apabila pasukan mereka menang dengan catatan mata 54-47.

Setiap negara diwakili oleh lima blogger yang dipilih oleh Brand's berdasarkan populariti mereka di negara masing-masing. Dalam erti kata lain, mereka merupakan blogger yang mempunyai ramai pembaca, pengikut atau penyokong menerusi blog yang ditulis.

Malaysia diwakili oleh lima blogger iaitu Red Diva, KY, Sultan Muzaffar, Suanie dan KK selaku ketua pasukan manakala Singapura diwakili oleh ECL Tan, Aaron Ng, Sheylara, Mr. Endoh dan Wilfrid Wong (ketua).

Untuk pertandingan tersebut, setiap peserta bersaing menunjukkan kehebatan mereka dalam siri cabaran yang menguji tahap tumpuan atau fokus, memori dan kepantasan berfikir peserta dalam masa yang singkat.

Naib Presiden Regional Marketing Cerebos Pacific Limited, Isabella Tan berkata, pertandingan Cabaran Blogger seumpama ini diilhamkan daripada tinjauan yang dilakukan oleh Brands terhadap fungsi mental penduduk Asia.

"Melalui tinjauan yang kami jalankan, rakyat Singapura dan Malaysia lebih prihatin terhadap pengambilan makanan kesihatan tambahan bagi mengekal dan meningkatkan tahap persembahan mental mereka berbanding negara lain yang terlibat seperti Jepun, Hong Kong, China, Taiwan, India dan Thailand.

"Malah, kami sentiasa terbuka untuk menarik pelanggan kami menerusi cara dan inovatif baru. Selain itu, kami juga mensasarkan pelanggan muda mengenai penggunaan saluran online bagi menjana perbincangan mengenai Brand's dan produk kami," jelasnya.

Sementara itu, dua minggu sebelum cabaran itu berlangsung, semua peserta menerima kit pati ayam Brands untuk dihabiskan dalam tempoh 14 hari yang dipercayai mampu meningkatkan tahap kecerdasan otak seseorang individu.

Ketika pertandingan berlangsung, peserta turut dibekalkan dengan minuman pati ayam Brand's di atas meja masing-masing.

Terdapat tujuh pusingan cabaran yang perlu dihadapi peserta dimulai dengan Buzz Words iaitu cabaran menyusun huruf yang dipamerkan menjadi perkataan. Pusingan ini dimenangi oleh pasukan Singapura dengan catatan 3-2.

Untuk pusingan kedua, cabaran Mental Target menanti peserta yang akan berpasangan dengan pasukan lawan untuk memastikan siapa yang menang. Cabaran ini memerlukan peserta memilih senarai nombor yang dipaparkan bagi menjadikan ia jumlah yang diperlukan oleh juri.

Bagi pusingan ketiga atau Movie Clips, setiap peserta perlu menyaksikan tayangan video pendek dengan penuh perhatian kerana soalan akan diberi berdasarkan apa yang terdapat dalam klip video tersebut.

Dalam pusingan ini, kemenangan berpihak pada pasukan Malaysia yang mencatat lima jawapan betul berbanding tiga daripada Singapura. Ini menjadikan kedudukan ketika itu ialah 7-3.

BARISAN blogger Singapura yang bersaing dalam pertandingan ini.

--------------------------------------------------------------------------------

Sentence Trivia pula mengisi ruang pusingan keempat di mana peserta perlu menyelesaikan ayat yang diberi. Contohnya apakah maksud di sebalik 24 H In A D? Jawapannya ialah 24 Hours In A Day.

Kali ini, Malaysia sekali lagi mempamerkan aksi cemerlang apabila memenangi cabaran tersebut dan terus mendahului Singapura dengan kedudukan 9-5.

Bagaimanapun, pada pusingan kelima untuk cabaran Boggle Your Mind, pasukan Malaysia terpaksa akur apabila tewas pada Singapura. Dalam cabaran ini, setiap kumpulan perlu menghasilkan perkataan sebanyak mungkin daripada sembilan huruf yang diberi. Singapura berjaya mendapat 39 perkataan manakala Malaysia sekadar 31. Ini menjadikan kedudukan Malaysia 40, Singapura 44.

Pada pusingan keenam pula, cabarannya ialah Spot The Chicken iaitu peserta perlu meneka di mana letaknya anak ayam yang berada di atas pati ayam Brand's yang telah dipusing-pusingkan untuk mengelirukan mereka. Keputusannya menyaksikan Malaysia menambah tiga mata sementara Singapura mencatat empat mata sekali gus Singapura terus mendahului dengan catatan 45-43.

Pusingan terakhir menjadi penentu untuk kedua-dua pasukan. Dengan cabaran Test Your Memory, kedua-dua pasukan bekerja keras memberi yang terbaik untuk memastikan kemenangan mereka. Namun, pasukan negara gagal mengatasi Singapura yang menang dengan kelebihan 54 mata berbanding 47 untuk Malaysia.

Bagi salah seorang peserta Malaysia, Red Diva, pertandingan Cabaran Blogger amat menyeronokkan dan menjadi satu alternatif baru untuk mengeratkan hubungan antara blogger kedua-dua negara.

"Diharap, untuk tahun-tahun berikutnya jika pihak Brand's ingin mengadakan pertandingan serupa, mereka perlu meningkatkan tempoh waktu pertandingan dan menjemput penyertaan dari negara-negara Asia yang lain," kata Red Diva.

Ketua pasukan Singapura, Wilfrid Wong pula berkata, dia dan rakan-rakannya seronok kerana beraksi dalam pertandingan yang sememangnya menguji kepantasan minda untuk berfikir.

"Saya benar-benar teruja dengan Cabaran Blogger ini. Ia memerlukan kerjasama dalam pasukan dan kami gembira apabila kemenangan berpihak kepada kami," ujar Wilfrid sambil tersenyum.

Dengan kemenangan itu, pasukan Singapura menerima hadiah wang tunai S$1,200 (RM2,852) serta hamper barangan Brand's manakala pasukan Malaysia menerima S$600 (RM1,426) dan juga hamper dari Brand's.

Bagaimana Menilai Hak Eksklusif ?

Entri oleh sultanmuzaffar 22 December 2008 5 komen


Farid pulak yang posing...
Masih lagi ceria...
Masih lagi ceria kerana keadaan masih lagi terkawal
Namun ada yang dibelakangi...

Mujur sirih junjung ni tak jatuh terjerombab atas tangga !
Kami ada harga diri ! Jangan halang tugas kami !
Mawi : Alhamdulillah, semuanya selesai.
Ekin : Belumlah bang. Ada orang lagi tunggu kat luar tu !

Yang kat luar kenapa tak masuk ? Ohhh ! Tak berbaju Melayu !
Siapa yang tunggu kat luar tu bang ?
Boleh duduk tak nih ? Takde pass tak boleh duduk !

Dunia Atlantis Mabul-Sipadan II Bahagian Pertama

Entri oleh sultanmuzaffar 15 December 2008 2 komen

Apakah nasib yang bakal menimpa kampung-kampung kecil ini apabila kerajaan meneruskan projek Mabul Oceanarium ? Cukuplah !!
Aman dan Tenang







Manta Ray I
Manta Ray II








Nemo ?

Related Posts with Thumbnails

www.gua.com.my

sultanmuzaffar - entertainment blogger