Undilah

SULTANMUZAFFAR (26 Februari 2002 - sekarang)

Seorang blogger, pelayar internet, penyelam scuba dan penagih tegar televisyen dan Wii. Melihat seluruh dunia di laman blog menerusi kamera DSLR dan kacamata tebalnya (kadang-kadang kanta lekap).

Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik.
Entri oleh sultanmuzaffar 03 October 2004

Akademi Fantasia Xtra

Introduksi
Zahid dan Farah amat cocok menjadi hos rancangan ini. Mereka nampak serasi dan nampak sesuai di hadapan kamera. Peminat yang rindukan aksi manja Farah dengan “Johnny”nya dapat melepaskan rindu masing-masing.

Akademi Fantasia Xtra banyak menayangkan klip-klip diari yang sebelum ini daripada menayangkan klip yang belum pernah ditonton. Tetapi cara pembawaan rancangan ini dengan menggunakan konsep talk show yang melibatkan Aznil Hj Nawawi iaitu pengacaranya, Puan Fauziah Nawi iaitu guru seni persembahan, Zahid dan Farah menambah elemen menyeronokan pada rancangan ini. Rancangan ini nampak hidup dengan karenah personaliti-personaliti tersebut.

Apabila bercerita tentang Edlin, menurut Farah, walaupun anak Dato’ tetapi Edlin merupakan seorang yang paling low profile. Lebih-lebih lagi di hostel, semuanya seperti biasa dan macam orang lain. Edlin memang seorang yang kuat menangis. Di hostel pun beliau kuat menangis. Permainan bahasa isyarat antara Zahid dan Edlin juga berkisar tentang hubungannya dengan Anding. Walaupun Edlin suka kepada Anding, tetapi beliau tidak bercerita tentangnya. Di hostel, beliau turut bercerita tentang Anding.

Manakala segmen untuk Nurul banyak bercerita tentang sifat Nurul yang juga kuat menangis. Menurut Fauziah Nawi, marahnya bersebab iaitu untuk mereka belajar sesuatu yang baru. Kemanjaan Nurul boleh dilihat apabila sering merindui keluarganya. Salah seorang yang mempunyai karisma sebagai seorang ketua ialah Bob selain Fitri dan Zahid. Lebih-lebih lagi Bob merupakan Ketua Pengawas di sekolahnya dahulu. Penimbang berat yang digunakan untuk menimbang berat badan tentu sekiranya dilelong akan mahal harganya lebih-lebih lagi dengan lekuk kaki Bob.

Anding pula ialah seorang yang betul-betul serius apabila membuat kerja. Selain Fitri, Anding juga seorang yang tahu berfesyen. Anding juga gemar melakukan senaman. Anding buat sit-up, Zahid buat sit-down. Tidak cukup dengan aksi “Johnny”nya, Farah pula gemar meniru gaya tenaga pengajar. Antaranya CIkgu Siti Hajar, CIkgu Ramli MS dan Puan Fauziah Nawi. Antara yang paling diingati oleh peminat Akademi Fantasia tentunya gelak besar Farah.

Fitri pula lebih gemar gossip. Apabila berbual-bual dengan rakan pelajar nampak keseriusan beliau menghabiskan ceritanya serta menyampaikan mesejnya. Menurut Aznil, mungkin kerana minatnya terhadap fesyen dan jahit-menjahit menyebabkan beliau gemar bergossip. Menurut Puan Fauziah Nawi pula, antara Linda dan Fitri sememangnya tidak kena. Farah dan Zahid juga tidak sesuai. Mereka sudah saling mengenali kerana keluarga mereka berkawan baik.

Satu yang paling diingati tentang Kaer ialah sifat motivasinya. Beliau banyak memberikan nasihat kepada Mas, Adam dan juga pelajar perempuan. Walaupun dalam usia yang masih muda tetapi beliau berfikiran agak matang. Minatnya yang gemar membaca telah banyak mematangkan usianya. Oleh kerana terlalu banyak membaca, terlalu baca juga yang gugur. Beliau seorang yang agak independent. Zarina walaupun gemar membantu rakan-rakannya di dalam Akademi, tetapi lebih gemar berlatih sendirian. Zarina lebih banyak bertanya di hostel kerana tiada kamera agaknya.

Adam pula degil orangnya. Beliau tahu apa yang dia mahu. Itu sebabnya sifatnya sedemikian. Tetapi sekiranya menggunakan pendekatan yang betul, Adam akan mendengar. Adam memang meminati KRU. Mana-mana pada bila masa akan tetap dengan KRU. Linda ialah seorang yang bersemangat besar lebih-lebih dalam keadaan ayahnya yang akan dibedah. Yang menarik tentang Linda menurut Puan Fauziah Nawi ialah penampilannya yang menarik serta jalan sengetnya.

Semua pelajar hanya mengetahui tentang Mas apabila segmen melukis oleh Puan Fatimah Abu Bakar. Menurut Zahid bekas suami Mas ada iras-iras Cina. Malah Zahid juga perwatakannya di Akademi memang jauh berbeza apabil di luar. Kerana tabiatnya itu, selesai makan semua pelajar akan menjauhkan diri darinya.

Surat Wasiat Finalis
Kita juga dapat mengetahui ringkasan surat wasiat terakhir mereka. Kaer mengatakan yang beliau akan mempunyai kad raya yang tersendiri iaitu Kaer@Reka. Bob pula jika tidak kerana Akademi Fantasia akan terus berkerja sebagai Pegawai Tabung BaitulMal. Adam seronok apabila dapat masuk final dan sentap sekiranya tidak dapat masuk. Farah gelak besar macam Ramli MS dan Zahid mimpinya menjadi kenyataan.

Dua Insan oleh Farah dan Zahid
Nyanyian duet oleh Farah dan Zahid juga amat menarik. Saya suka dengan nyanyian mereka berdua. Sedikit kesilapan Farah dapat ditutup oleh Zahid dengan pantas. Vokal mereka memang cemerlang.

Terasa begitu cepat satu jam berlalu. Melihat mereka bergelak-ketawa dan berseronok di set macam terasa berada di depan mata. Konsep talk-show sebegini sememangnya lebih hidup dan suasananya lebih dekat dengan penonton berbeza dengan rancangan yang hanya dikendalikan oleh Aznil. Mereka bebas untuk berbicara tentang apa sahaja. Sewajarnya konsep begini perlu diterapkan untuk Rumah Terbuka Akademi Fantasia II agar lebih hidup dan meriah.

Konsert Reunion Akademi Fantasia

Related Posts with Thumbnails

www.gua.com.my

sultanmuzaffar - entertainment blogger