Undilah

SULTANMUZAFFAR (26 Februari 2002 - sekarang)

Seorang blogger, pelayar internet, penyelam scuba dan penagih tegar televisyen dan Wii. Melihat seluruh dunia di laman blog menerusi kamera DSLR dan kacamata tebalnya (kadang-kadang kanta lekap).

Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik.
Entri oleh sultanmuzaffar 18 August 2003

Pesanan Anda Untuk Pelajar Akademi Fantasia

Setelah seminggu berlalu, terlalu banyak cerita yang didedahkan berkenaan pelajar Akademi Fantasia. Masing-masing mempunyai karekter masing-masing untuk terus membawa diri. Mampukah mereka membawa diri mereka. Kontrak selama satu tahun mungkin begitu berharga buat mereka, tetapi perlu kita ingat setahun adalah masa yang terlalu singkat untuk mereka terus berpaut pada satu kontrak yang bukannya untuk mereka seorang tetapi seramai 12 orang semuanya. Sudah banyak kali berlaku, kontrak yang ditandatangani hanya pada kertas tetapi hasilnya tiada. Itulah yang banyak terjadi kepada banyak pemenang Sinaran Passport Kegemilangan, yang tinggal hanya trofi di dalam almari hiasan mereka, tetapi hasilnya iaitu album masih tiada. Harus diingat, kemenangan mereka adalah kerana undi peminat.

"Rancangan popular di TV3 itu juga menggunakan khidmat juri awam walaupun tidak mengetepikan juri profesional. Rancangan itu juga sama dengan Akademi Fantasia... kerana berjaya melahirkan bintang yang digilai ramai walaupun bakat nyanyian masih tidak dapat mengatasi kualiti juara Bintang RTM."

Saya mengakui ada kebenaran dengan kata-kata oleh Huzz yang disiarkan di dalam Pancaindera semalam. Kata-kata ini akan lebih bermakna sekiranya kita dapat melangkaui masa 20 tahun ke hadapan dan melihat masa depan pelajar-pelajar tersebut. Jika pada tahun 2023, nama seperti Vince, Nija, Sahri, Rosma sekadar menyebut beberapa nama masih berada di pesada seni, maka barulah saya mengakui yang Akademi Fantasia mampu melahirkan penghibur yang populariti mereka mampu mengatasi Senario dan kehebatan vokal mereka mampu mengatasi mutu vokal Sudirman, Jamal Abdillah antara Juara Bintang RTM yang masih sinonim sehingga sekarang. Pada pandangan saya, adalah lebih sesuai sekiranya Akademi Fantasia menjadi platform penyatuan dua formula dalam Sinaran Passport Kegemilangan dan Bintang RTM. Formula populariti dan kualiti disatukan menjadi Akademi Fantasia.

Bintang RTM sudah membuktikan mereka mampu melahirkan penghibur bersuara emas yang kekal sehingga kini, tetapi kita kena sedar yang Bintang RTM telah wujud sejak 25 tahun yang lalu. Akademi Fantasia masih terlalu baru untuk dinilai. Sekurang-kurangnya kita memerlukan masa setahun untuk melihat apa yang akan jadi dengan kontrak yang telah ditandatangani oleh para pelajar.

Adi
Pakej yang anda ada itulah merupakan aset utama anda. Seperti kata Kudsia anda boleh jadi hearthrob para remaja. Saya lebih suka menggunakan perkataan idola remaja. Para remaja boleh menggunakan anda sebagai idola mereka sebagai sumber inspirasi dalam bidang akademik. Kelebihan ilmu kejuruteraan yang anda ada mesti anda manafaatkan. Anda perlu menggerakkan minda para remaja bahawa kelebihan ilmu yang lebih dipandang di mata masyarakat.

Atie
Saya merasakan bidang lakonan lebih sesuai dengan anda. Bidang nyanyian bukan bidang anda walaupun anda telah berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadi seorang penyanyi yang baik. Saya pernah menerima maklumbalas yang positif tentang lakonan anda. Tidak mustahil satu hari kelak, impian anda untuk berlakon dengan Rosyam Noor di dalam sebuah filem menjadi kenyataan.

Azizi
Kemenangan anda telah membuktikan yang pengundi Malaysia agak bijak memilih. Dengan kekurangan yang ada pada diri anda, anda masih boleh muncul sebagai pemenang Tempat Ketiga. Tahniah ! Gunakan pengalaman yang anda perolehi di Akademi Fantasia sebaik mungkin dan juga manafaatkan pengalaman seni anda sewaktu menjadi penyanyi di kelab-kelab malam

Azza
Bidang pengacaraan sesuai untuk anda. Keterampilan yang anda ada sesuai menarik peminat untuk menonton rancangan tersebut. Sifat pemalu yang ada pada diri anda juga mampu membuatkan kaum ibu berangan-angan ingin menjadikan anda menantu mereka. Saya hanya ingin mencadangkan agar anda menghadiri Kelas Tutur Awam (Public Speaking) kerana gaya anda berbicara di hadapan kamera nampak terlalu meleret-leret. Sifat manja itu terlalu berlebihan dan nampak tidak sesuai. Keyakinan anda perlu dibina untuk menjadi seorang pengacara yang baik.

Burn
Anda mempunyai mutu vokal yang baik. Keramahan anda juga membuka mata saya bahawa anda seorang yang mudah untuk didekati. Ingatan anda terhadap siapa saya juga agak mengejutkan. Bidang nyanyian merupakan bidang yang sesuai untuk anda. Anda juga mempunyai banyak pengalaman. Sebenarnya menyanyikan lagu berentak R&B lebih senang berbanding menyanyikan lagu berentak rock yang amat sukar untuk dikawal dinamiknya. Kelebihan anda di situ. Teruskan !

Khai
Vokal anda juga baik. Tapi sayang stamina anda masih rendah tahapnya. Teknik pernafasan untuk penyanyi rock memang berbeza. Saya juga ingin mencadangkan kepada anda agar pergi menuntut ke Sekolah Vokal. Anda telah membuat satu keputusan drastik dalam hidup anda untuk berhenti kerja dan meneruskan karier dalam bidang seni. Satu keputusan berani !

Liza
Anda bernasib baik. Saya seperti Ramli MS mencadangkan kepada anda untuk pergi ke Kelas Vokal sebagai susulan akan apa yang telah anda pelajari di Akademi Fantasia. Jangan malu ! Eera Fazira pun dulu masuk Sekolah Vokal. Syafinaz penyanyi bersuara soprano Malaysia mempunyai suara demikian kerana latihan dan bukannya datang secara semulajadi. Oleh itu anda jangan malu untuk pergi ke Sekolah Vokal.

Nana
Banyak yang mengutuk kemunculan anda di Akademi Fantasia, termasuk saya. Anda telah membuktikan bahawa anda ada aura untuk menjadi seorang penghibur terkenal pada Kemuncak Konsert Akademi Fantasia yang baru lepas. Kepetahan anda berbicara serta keceriaan anda menjadi aset yang penting untuk anda. Yang terbaru dengar-dengarnya anda telah dilamar untuk menjadi DJ. Kebenarannya saya belum boleh pastikan. Pengikut anda ramai. Pengikut yang sedia ada juga pengikut yang baru celik setelah melihatkan keterampilan anda pada minggu sudah.

Nija
Keceriaan anda harus dikekalkan. Orang kata, orang rock ni selamba ! Anda tidak hipokrit di layar skrin TV. Teruskan attitude tersebut tetapi jangan terlalu terlampau. Anda harus menjadikan kisah yang pernah berlaku kepada Ella satu ketika dahulu sebagai pengajaran. Sifat ceria dan manja Ella sering disalah-anggap. Anda boleh meneruskan attitude yang anda ada sekarang tetapi jangan berlebihan.

Rosma
Terlau banyak cerita yang saya dengar berkenaan anda. Kebenarannya saya sendiri tidak dapat mengesahkannya. Ada yang mengatakan anda sudah besar kepala kerana publisiti yang anda perolehi sewaktu penyingkiran anda membuatkan anda lupa diri. Kehebatan yang saya tunggu sewaktu Kemuncak Konsert juga tidak menjadi kenyataan. Anda merupakan Siti Nurhaliza In The Making. Vokal anda ada kelas tersendiri. Umur anda masih muda dan masih terlalu jauh perjalanan anda. Banyak yang boleh anda timba untuk ilmu masa depan. Ikut resmi padi, semakin berisi semakin tunduk.

Sahri
Kehebatan vokal anda merupakan aset utama anda. Jangan jadikan vokal anda hanya sesuai untuk lagu-lagu iklan. Anda berpotensi untuk menjadi terkenal kerana kemantapan vokal anda. Saya amat risau sekiranya karier anda hanya berakhir di lagu-lagu iklan.

Vince
Kehebatan vokal anda tiada tandingan. Nasihat saya anda perlu menguasai Bahasa Malaysia dengan baik untuk lebih berjaya. Anda sudah ada peminat tersendiri yang akan sentiasa menyokong anda. Teruskan !

Anda boleh menulis pesanan anda di dalam Comment dan saya akan menyiarkan posting yang sesuai di sini kelak. Terima kasih !

Komen Pembaca

To Sahri.. you got the talent.. saya harap agar anda mengandakan usaha anda agar terus berjaya.. suara ada cukup menyakinkan. Jangan terlalu merasa rendah diri dgn diri anda..
Be yourself.. And keep your feet on the ground!!

pakukarat | Email | Homepage | 08.18.03 - 1:46 pm | #


Pesanan2 :
Vince dan Nana - pakai braces cam sheila majid tu...baru cun
Liza - masuk kelas performance untuk hilang malu (macam atie bagus)
Nija - u rock girl - yang paling berpakej milenium - not ordinary girl. cuma improve english sikit, boleh lawan cokelat indonesia
khai - improve vokal, jangan pose kat Remaja.
adi - sama, jangan pose kat Remaja nanti saham jatuh. belajar dari Khai untuk jadi cool.
zizi - jangan terlalu merendah diri, nanti orang bosan.
rosma - ikut cara zizi.azza - sama cam SM, buang skit manja.
atie - boleh jadi Hunny Bunny punya side kick. cuma jangan nangis banyak sgt.
sahri - improve on ur appearance - u can be big-sized, but you can look good. macam Rubern dalam American Idol.
Burn - kena hayati lagu2 lain-tak boleh nyanyi syok sendiri..

antu | 08.18.03 - 1:58 pm | #

As`kum n Hi! nape laa hari ni asik nak send komen kat SM nyer weblog nihs. isk isk dah terkena demam SM agaknye . yg lain Eda x mau komen, emm... tp secara jujur, Eda katakan, semasa lihat final konsert AF yg lepas (hanya lihat di TV), rase cam x 'best' jer tenguk rosma. emm... nampak cam ade ala² cam x ikhlas pada rakan²nya. dgn kata lain cam 'eksen'. mungkin penilaian Eda ni silap, yeplah, hanya lihat di kaca TV. tp nampak lain benar. ingat Eda jer rase cam tu, tp rupenyer my sis pun cakap cam tu. harap sgt penilaian Eda ni salah. Rosma ade bakat n potensi dlm dunia hiburan, sayang sekali kalau publisiti yg die trime buat die 'lupe diri'. ape-ape pun GOOD LUCK utk semua pemenang n peserta AF yg lain. Eda sebagai 'pemerhati' dunia hiburan tanah air, sentiasa memberikan sokongan kepada anda sekalian

Eda | Email | 08.18.03 - 2:32 pm | #

Saya rasa SM dah menilai dgn baik sekali kemampuan dan arah tuju yg patut diambil oleh bekas2 pelajar AF musim pertama. Saya cuma ingin menambah sedikit sahaja berkenaan beberapa pelajar:Saya rasa selain berlakon, Atie juga sesuai utk menjadi pengacara. Cara beliau bercakap tanpa henti amat matang sekali dan menarik. Saya juga sebenarnya merasakan beliau amat sesuai jika menjadi pengacara rancangan kanak2. Anda semua tentu masih ingat cara Atie present kad hari bapa utk bapanya di depan kamera. Saya seperti sedang melihat seorang pengacara rancangan kanak2 sedang memegang kad/lukisan yg dihantar oleh penonton kecil rancangan tersebut sambil beliau membacakan ucapan atau memberi komen. Perwatakannya yg ceria dan wajahnya yg cute dan friendly mmg boleh menarik perhatian hati kanak2 utk tunggu depan tv setiap hujung minggu bersama Kak Atie..!

Azza mmg sesuai juga jadi pengacara. Tak sangka juga kerajinan beliau mengemas dan mencuci pinggan mangkuk di akademi akhirnya membawa beliau ke rancangan 'kedapuran' iaitu Sari Rasa.

Burn agak tenggelam di akhir2 ini tetapi bakat yg beliau ada membolehkan beliau utk terus berjuang asalkan ada kemahuan dan kesungguhan.

Liza mempunyai suara yg 'gemersik' menurut kata Ramli MS. Saya juga percaya yg vokalnya masih boleh diasah. Bakat tarian Liza adalah satu strong point bagi beliau. Liza hanya perlu memperbaiki komunikasi dgn penonton kerana saya rasa sikap malu Liza membataskan kemahiran berkomunikasinya secara lebih terbuka dan santai.

Nana sebenarnya mempunya personaliti yg agak "strong". Walaupun dia mudah tersentuh, tapi ketabahan hatinya dan minat beliau dlm bidang muzik telah membawa beliau melalui segala keperitan dlm dunia hiburan. Bolehlah saya katakan bahawa persembahan Nana ketika konsert akhir dgn lagu I Will Survive adalah menggambarkan dirinya, kekuatan yg ada dlm dirinya dan karisma yg tidak terdapat pada kebanyakan artis2 lain.Nija juga mempunyai bakat seni yg bagus dan boleh digilap lagi. Tidak dinafikan juga karektor beliau banyak membuatkan kita berasa senang apabila melihat beliau.

Nija antara yg paling banyak membuatkan saya ternanti2 diary AF setiap hari di depan tv.

Rosma jelas mempunya suara yg baik. Saya juga berharap agak dia tidak sombong/besar kepala seperti yg heboh diperkatakan kerana bakat yg ada akan dipersiakan jika seseorang artis itu tidak menjaga penampilannya terutama ketika berada di tempat awam dan bersama peminat. Saya juga terkilan kerana Rosma ada menyatakan bahawa dia tidak suka pada seorang pelajar lelaki(kenyataannya selepas terkeluar dari AF). Sepatutnya tidak ada sesiapapun yg patut mengeluarkan kenyataan sebegitu walaupun jika ianya adalah kebenaran. Ini kerana perlukah kenyataan itu dikeluarkan? Azizi mempunya suara yg unik. Beliau mmg berbakat tetapi kadangkala komunkasinya agak meleret2. Komunikasi mmg baik utk interaksi yg baik dgn penonton tetapi jika ianya tidak dilakukan dgn baik atau ianya dibuat berlebihan, ia mungkin akan m

Azlan | 08.18.03 - 2:52 pm | #

Azizi mempunya suara yg unik. Beliau mmg berbakat tetapi kadangkala komunikasinya agak meleret2. Komunikasi mmg baik utk interaksi yg baik dgn penonton tetapi jika ianya tidak dilakukan dgn baik atau ianya dibuat berlebihan, ia mungkin akan membosankan pula. Cuba perbaiki lagi.Suara Adi juga unik dan saya pasti cara beliau menyampaikan lagu semasa konsert final telah membuatkan ramai penonton terutamanya anak2 gadis berlinangan air mata. Beliau juga mempunya karisma tersendiri seperti Nana dan boleh pergi jauh.Untuk Sahri, Khai dan Vince, anda mmg mempunyai vokal yg mantap dan showmanship yg menarik dan bertenaga. Teruskan berusaha utk memperbaiki kelemahan yg ada agar anda dapat menjadi antara bintang yg sinarnya sentiasa bercahaya.Azlan | 08.18.03 - 2:53 pm | #

Pada ASTRO didiki mereka lagi, jadikan mereka semua artis ASTRO yang dapat memikat penonton, semua mereka sudah ada 'peminat' mereka tersendiri, setelah di didik dengan lakonan, nyanyian dan tarian, memang ditunggukan sekiranya ASTRO berani menerbitkan VCD filem muzikal ala GREASE atau Saturday Night Fever.

biaRS | Email | 08.18.03 - 3:00 pm | #

this is for Vince - you have a well trained voice. i think your strong point is yr ability to improvise on the tunes, such that each verse you sing is a fresh version and not a repetition. and very pleasant ad-lib too. however, you tend to sound a little out of breath sometimes and that affected the mood for the listener, esp if it's a ballad. imho, when singing a ballad your voice should sound smooth and silky. looking forward to hear you sing more. all the best.untuk sahri - what can i say? tuhan telah menganugerahkan sahri dengan suara yang amat merdu. tapi kalau sahri "macho" sikit lagi, saya rasa nanti lagi ramai peminat jangan lupa diri, dan semoga sahri berjaya.

riza | Email | 08.18.03 - 4:51 pm | #

Adi: memang anda mempunyai pakej yg bagus.. suara beshhh.. takder penyanyi sore mcm dier nihh.. tapi komunikasi dan gerak-geri atas pentas mesti kena kawal.. jgn buat ala2 macho sampai ade scene yg nmpk dibuat2 dan membuat penonton menyampah... kerana kat dalam Diari akademi.. anda pendiam plak.. lebih diam(malu?) dari Khai tuh.. so be urself Adi.. the true you is better.. 'dan dalam kawalan suara memang lebih terkawal ler dari Khai, so harap2 anda berjaya dlm bidang seni ni.. album anda lah yg paling aku nanti2kan..selitkan lagu Keping2 tu yerr.. All the best, ikhlas dari Zam

Khai: Ur decision on leaving ur job is a tough one to make mate! Prayers for u!! Mudah2an berjaya didalam persada seni.. its a tough world out there! Anda mesti terus berusaha memperbaiki mutu kawalan suara anda.. kerana I really want to hear u throw a high note tanpa keluar serak2 voice tuh.. Rupa kebudak2an (boyish), photogenic look yg anda ada is ur greatest asset, ur smile as well.. the boy-next-door look.. semaser ngk persembahan 'Dambaan pilu' with the video clip.. aku yakin laa..anda mampu menarik perhatian ramai dilayar perak!! So, kalau ade offer dari syarikat perfileman, ambik.. aku nak tgk ngan awek aku..okk.. Ikhlas dari Zam

Rosma:Me n my family love u to bitsss.. tapi kebelakangan ni asyik dengar berita mengenai tabiat anda..sombong?? betul ker.. plz dont..tanpa peminat siapa lah anda?? Mungkin Rosma masih belum pandai bergaul dengan peminat.. Rosma kena senyum lebih..ahh ikutkan style Khai..biler peminat tgk..senyum jerr.. dulu Rosma ader tegur Khai kerana mulut tak bukak biler nyanyi.. sekrg giliran Rosma plak tgk cara Khai senyum.. smile and the world will smile at u!! walauponn anda tidak dpt melayan .. beri sahaja senyuman yg ikhlas.. atau Rosma migraine lagik ker kerana terlalu ramai peminat nak kena layan? tak tahu laaaa.. anyway, Rosma punyer voice memang besshh ler.. kawalan suara tak yah nak kata lagikk..memang baguss.. tapi kena pandai memilih konsep album kalau ade offer nanti, sebab ingat, kalau sore sedap, lagu2 tak.. tak sorang ponn yg beli!! We love u Rosma.. pandai2 jaga diri tau.. Ikhlas Zam.

Nana: The Girl with the attitude! U go gurl!! Paling cute n cantik di akademi! beshhh.. suara memang besshh walaupon ader pitching prob.. I want to see u act!! Jgn pose kat tepi kolam kat Mangga yer.. Ikhlas Zam.Yg lain2.. all the beshh of luckk..

P/S: JGN POSE KAT TEPI KOLAM RENANG KAT MAJALAH MANGGA.. PLZ PLZ NOOOOO!!!!

zam | Email | 08.18.03 - 6:46 pm | #


Pesanan untuk :

1. Azza - kurangkan sifat manja dan cakap meleret-leret macam pelat-pelat pulak kekadang.- banyak baca buku untuk tambah pengetahuan- sesuai jadi model iklan dan catwalk, peragaan fesyen di majalah, pengacara rancangan kanak-kanak sahaja, pelakon.

2. Adi- kena be more natural ketika on stage.- sesuai jadi penyanyi sahaja.

3. Atie- kena banyak membaca walaupun UiTM grad.- sesuai jadi pengacara rancangan masakan dan rancangan kanak-kanak sahaja, berlakon atau ganti Eja dalam Roda Impian.

4. Rueben- jangan biarkan sesiapa mempergunakan anda, jika anda tidak biarkan ini berlaku tempoh hari, mungkin anda dapat bertahan lebih lama di AF- sesuai nyanyi di club

5. Rosma- mesti lebih belajar mengawal emosi dan ekspresi wajah serta intonasi suara ketika bercakap, sebab anda nampak sombong (walaupun saya yakin sebenarnya anda nak cover anda punya gelabah)- sesuai jadi penyanyi sahaja, boleh pergi jauh dengan bimbingan dan nasihat yang betul.

6. Nana- jangan ulangi tayang-tayang pusat dan tindik kat mata tu lagi. - jangan ulangi perbuatan tergedik-gedik- anda mesti kawal tingkah-laku anda sebab anda berbakat besar, rugi kalau anda tersisih hanya kerana orang meluat atau tersalah tafsir dengan tingkah-laku anda.- sesuai jadi penyanyi lagu-lagu rancak (dance music), jadi pelakon, jadi pengacara rancangan seperti Beat TV dan Muzik@Ria, jadi model peragaan fesyen di majalah, jadi DJ radio, jadi VJ tv. Wow you really got the package..so terima kritikan dengan tabah, jangan lupa diri, insyallah anda boleh jadi lebih popular dari juara AF dan top 5 AF.

7. Sahri- kena turunkan berat badan lagi ataupun sekurang-kurangnya jadikan ia pejal macam Ferhad, pergi gym lah `kay.- kena jaga penampilan kulit muka- kena gunakan fesyen yang sesuai dengan fizikal anda sahaja, dapatkan nasihat pakarlah tu..- sudah tentu sesuai jadi penyanyi, penyanyi dan penyanyi.

8. Liza- kena banyak baca buku untuk tingkatkan pengetahuan- kena masuk kelas vokal, mesti, wajib- sesuai jadi penyanyi lagu-lagu yang membolehkan anda menari (lagu-lagu yang catchy, lagu irama Malaysia pun boleh jugak), berlakon dan jadi model segala macam sebab you`ve got the look.

9. Nija- be just the way you are.- jangan terlampau merendah diri kadang-kadang sampai nampak macam anda kuno sangat pulak (walhal anda sebenarnya tak gitu)- sesuai jadi penyanyi (saya rasa semua lagu anda boleh belasah, you rock gurl, tak sabar nak tengok anda buat concert yang rock giler, tapi jangan over tau...)

10. Azizi- jangan asyik terlampau merendah diri, you are not that bad, okay aper!- just make sure kalau you nak keluar, mesti pakai foundation and face powder to cover your scar, after that you`ll look okay, dan tak payah layan lagi persoalan tentang rupa ni semua.- sesuai jadi penyanyilah, apa lagi kan. Boleh buat album, dan teruskan juga nyanyi kat corporate and dinner shows yang boleh buat duit tu..

11. Khai- kena masuk kena masuk kelas vokal sebagaimana yang Ramli MS suruh tu. Lagipun memang betul suara anda unik, walaupun part yang serak-serak tu..ramai orang suka.- kalau show yak payah buat spin-spin tu takut patah tengkok nanti, ramai orang sayang you ni.- kasilah Nemo rehat, tinggalkan dia kat rumah, kesian dia, let him have a normal animal life.- sesuai jadi penyanyi, pelakon dan segala macam model.

12. Vincent- kena belajar Bahasa Melayu. - kena memahami lagi komuniti Melayu dan cita rasa mereka dengan lebih mendalam lagi.- sesuai jadi penyanyi, boleh host program di mana anda bintang utama yang menyanyi dan bersketsa.

*Keseluruhannya, semua bekas pelajar AF1 kecuali Vince dan Rueben, perlu ikuti kelas Bahasa Inggeris untuk komunikasi.

**Kesemuanya perlu diberi kelas "grooming" oleh Astro bagi mempelajari cara-cara bercakap, berjalan, etika makan-minum, etika menghadiri majlis, cara berpakaian yang betul dan lain-lain lagi, tanya SM lah pasal dia expert benda-benda ni semua.

***Astro perlu mengekalkan pengundian sepenuhnya oleh pengundi melalui SMS, kerana itulah yang mendatangkan kelainannya Akademi Fantasia ini.

fay-fay | Email | 08.18.03 - 9:22 pm | #

azza - anda harus belajar cara berkomunikasi dengan lebih baik. anda harus pandai berinteraksi dengan org ramai. anda juga mempunyai daya penarik, jadi anda sentiasa harus pandai menjaga imej anda. jika anda berminat dgn nyanyian, anda boleh belajar teknik menyanyi dgn lebih baik lagi, kerana anda mempunyai vokal yg boleh diperbaiki.

adi - anda mempunyai suara yang baik. anda harus juga menjaga attitude anda. anda harus perbaiki cara nyanyian anda supaya tidak nampak terlalu 'over'. anda juga banyak meluangkan masa bersama peminat, dan sekali gus dengan cara itu membuatkan ramai peminat tetarik dengan anda.

atie - jelas sekali, anda mempunyai daya penarik. anda juga pandai berkomunikasi & bertutur dengan baik sekali. bakat anda mmg lebih kepada dunia lakonan. anda cuma kelihatan terlalu kaku apabila berada di hadapan org ramai. terutama apabila berdepan dengan kamera.

burn - anda sememangnya mempunyai vokal yg amat bagus. cuma, sekiranya anda hendak mendalami dunia hiburan.. anda haruslah belajar teknik @ asas menari dengan lebih banyak walaupun anda lebih berminat dgn lagu yg berkonsep slow. tarian tetap penting jika anda hendak membuat sesuatu persembahan.

rosma - vokal? tidak perlu dikomenkan lagi. mmg tak dinafikan anda mempunyai vokal yg bagus. anda hanya perlu melengkap 'pakej' anda. ini termasuklah ATTITUDE. anda tetap tidak akan berjaya jika mempunyai vokal yg bagus tetapi mempunyai masalah untuk menjaga attitude.

nana - anda mempunyai daya penarik!. imej anda boleh jadi ikutan anak-anak muda sekiranya anda pandai menjaga imej anda itu. bidang untuk anda ceburi adalah sangat luas. anda boleh menceburi bidang modelling,nyanyian,lakonan atau menjadi host. anda tiada masalah dalam berkomunikasi.sahri - vokal mantap. imej? anda boleh teruskan imej anda yg begini utk ceburi bidang hiburan. just be yourself! attitude juga harus dijaga. nampaknya, anda juga tiada masalah untuk berkomunikasi denagn orang ramai.

liza - u must have your own personality! kebanyakan lagu yg anda nyanyi tidak menggambarkan diri anda. anda cuma menyanyikan lagu itu mengikut versi penyanyi asal tanpa berani mencuba untuk mengubah gaya nyanyian. anda juga harus lebih pandai berkomunikasi. jangan teragak-agak. anda juga mempunyai daya penarik anda yg tersendiri.

nija - sense of humour anda telah berjaya memikat ramai peminat. anda mempunyai persolaniti tersendiri. vokal anda juga mantap!. anda nampaknya tidak mempunyai masalah dalam berkomunikasi.anda cuma harus lebih mengetahui ttg dunia luar dengan lebih byk lagi supaya anda mempunyai banyak pengalaman.

azizi - anda harus be sporting sometimes. anda tidak perlu jadi terlalu serius. anda juga mempunyai vokal yg bagus. jangan terlalu merendahkan diri. anda harus yakin dengan apa yg anda ada. cerialah selalu seupaya org tidak berpendapat anda meminta simpati. anda pandai berkomunikasi dan bertutur dengan baik.

khai - anda mempunyai personaliti tersendiri. sifat penyayang anda terhadap nemo telah membuatkan ramai peminat tertarik kepada anda. anda juga mempunyai vokal yg bagus. anda mmg sesuai menjadi penyanyi. anda sudah bijak 'memeriahkan' persembahan anda.vince - rasanya anda sudah cukup berbakat tentang dunia hiburan. pandai membuat lagu adalah salah satu kelebihan utk anda lebih maju dalm industri hiburan. anda pandai berkomunkasi. anda juga berani cuba @ melakukan sesuatu yang baru dan berlainan.

EdOt_gURL | Email | 08.19.03 - 12:23 am | #

KOmen aku...camnielah...ringkas je.

VINCE: 'Kasi je apa lagu mesti dia boley bawak'...Bakat versatile Vince sebagai penghibur melayakkan Vince menjadi penyanyi, pelakon, pelawak, pengacara, model, komposer dan pemain muzik pada masa yg sama... Yang penting Vince masih maintain kan sikap down-2-earth meskipun dibekalkan dgn good look, marvellous voice dan title sbg Juara Akademi Fantasia. Tahniah dan teruskan usaha anda. Ada bakat yang boleh dibawa ke peringkat antarabangsa. Good luck.

KHAI- kenalah asah sikit suara tu terutamanya bila nak nyanyi nada tinggi dan menggunakan forsetto (betul ke aku eja nie?). Stamina kena jaga, barulah tak 'pancit' macam dekat nak last2 'Seberapa Pantas' hari tu. Anyway seperti Vince, Khai berkebolehan menguasai pentas dan show dgn baik seperti yg ditampilkan dlm lagu 'Aladdin'.

SAHRI- Good voice, have talent menjiwai lagu2 yg sensitif dan boleh menitiskan air mata. Cuma kena amalkan diet sikit...takleh makan banyak2 sangat kek coklat lagi tau!

NANA- She has proven that she had survived setelah pelbagai kutukan datang menimpanya sebelum nie. Karektor cerianya membuat dia sesuai jadi DJ atau VJ. Kalau buat album, kena bawa lagu2 yg sesuai ngan suaranya.AZIZI- Show dan suara bagus...tapi jangan la terlalu rendah diri sangat. Kalau nak keluar, pakai foundation...barulah dapat tingkatkan keyakinan dalaman tu.

NIJA- Attitude bagus. Manja tapi tak mengada. Brutal tapi masih ada ciri feminin. Harap dapat membuat banyak latihan pernafasan, sebab terkadang lepas gak part yg sumbang satu dua.

LIZA- Sikap gigih dan fokus dalam setiap kelas untuk memperbaiki dirinya, adalah satu strong point yang dia boleh berjaya di atas kesungguhan yg ditunjukkan. Plus, dia mudah menerima tunjuk ajar dan cepat faham. Dia boleh menjadi seperti Fauziah Latiff jika rasa malu2nya tu dpt dikurangkan...

ADI- Kekadang over sikit, tapi penghayatan dalam lagu ACKDD masa konsert final best. Cuma suara tu boleh diperbaiki lagi dengan teknik2 yang sepatutnya...

ROSMA- Versatile juga seperti Vince. Boleh bawak segala irama, rancak dan tradisional dengan bersungguh2. Walaupun ramai yg kondem personalitinya, tapi itu lumrah alam la...biasala, nobody's perfect... At least dia dia dikurniakan vokal semulajadi yg merdu dan mantap. Tarian dan lakonan pun OK.

AZZA- Personaliti manja, baik dan lurusnya memikat. Tapi vokal, kena asah lagila...

ATIE- Walaupun vokal 'hancus' skit, ada bakat pengacara, terutama rancangan kanak2.

BURN-Orangnya laid-back dan cool...tak banyak songeh dan selalu dilihat sebagai 'peacemaker' dan memberi nasihat2 bernas pada kawan2. Boleh jadi penyanyi rap/R&B yg bagus. Tapi bab tarian tu kenalah polish sikit...takleh la nari tegak je...

WackyAsh | Email | 08.19.03 - 12:37 am | #


Saya setujulah amat dengan pendapat zam & fay-fay.

Astro please jaga all the 12 pelajar especially during the contract.They are all very talented.Beri peluang merekamenceburi semua bidang yang bersesuaiantapi jangan beri mereka pose di majallah mangga kat tepi kolam renang. Kena jaganama. I hope they all kat cit-cat azwan pun tak di suruh pakai bikini (yg perempuanlah).They should be given extra classes lagi to improve themselves.Apa-apapun I'm proud of Astro kerana beri peluang kepada mereka tanpa mengira rupa paras & fizikal walaupunpackage juga penting tapi ia boleh dibentuk kalau kena gayanya.Syabas sekali lagi kepada semua pelajarAkademi terutamanya my favaourite,

Azizi & Sahri. Buktikan anda berdua mampu dan boleh bertahan di bidang yang amat mencabar ini.Tahniah!

aidid6 | Email | 08.19.03 - 11:13 am | #

well, since akedemi fantasia omy mmg selalu baca weblog SM and salute, very impressive. good work. i want to say that i think all 12 students did well, maybe some are better then others. cuma i nak tegur sikitla, i saw them masa kat planet hollywood hari tu. nana, khai, burn, vince semuanya nampak very sincere and friendly. cuma yang i rasa kurang selesa is rosma. i really don't know how to put it in words, from the look in her eyes you can see that she's faking it.macam mana i nak tulis pun i tak tau but i hope, really hope she'll be more careful, the way she carry herself. she has the potential to be a star so she sould act like one.nana was splendid. sesiapa yang pernah kutuk dia akan menyesal sebab she is a very nice person. really!anyway, to the rest, be true and you'll survive..

omytummy | 08.19.03 - 2:54 pm | #

1 Responses to

  1. welcome to the wow power leveling, cheap service site,WoW Gold buy cheap wow gold,wow gold,world of warcraft buy wow power leveling

     
Related Posts with Thumbnails

www.gua.com.my

sultanmuzaffar - entertainment blogger