Undilah

SULTANMUZAFFAR (26 Februari 2002 - sekarang)

Seorang blogger, pelayar internet, penyelam scuba dan penagih tegar televisyen dan Wii. Melihat seluruh dunia di laman blog menerusi kamera DSLR dan kacamata tebalnya (kadang-kadang kanta lekap).

Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik.

Anda Bebas Memilih Siapa Juara Di Hati Anda

Entri oleh sultanmuzaffar 11 May 2009


Setiap finalis telah pun melalui proses transformasi yang diidam-idamkan. Minggu ini merupakan minggu terakhir untuk anda membuat pilihan. Semuanya terletak di tangan anda. Bukannya orang lain. Saya ada pilihan saya, dan anda bebas untuk memilih.

Minggu 1

HAFIZ - Lagu Kita (Aizat)
ARIL - Rahasia Perempuan (Ari Lasso)
AISHAH - Dan Sebenarnya (Yuna)
RUBISA - Matahariku (Agnes Monica)
QHAUD - Phoenix Bangkit (M.Nasir)
CLAUDIA - Sempurna (Andra & The Backbone)
AKIM - Hatiku Kau Luka (Alleycats)
ZIZI - Molek (Elyana)
YAZID - Penghujung Rindu (Jamal Abdillah)
ISMA - Sepi (Yuni Shara)
ADILA - Di Bawah Pohon Asmara (Jaclyn Victor)
OBRI - Jeritan Batinku (P.Ramlee)
RINI - Elegi Sepi (Azharina)
SIDI - Terima Kasih Cinta (Afgan)

Minggu 2

HAFIZ – Cinta Ini Membunuhku (D-Masiv) + Toyol (Aznil)
CLAUDIA – Kumahu (Siti Nurhaliza) + Wanita (Siti Nurhaliza)
AISHAH – Coba (Faizal Tahir) + Gila (Mila)
RUBISA – Dingin (Ziana Zain) + Gagap (Stacy)
ISMA – Jat Da Da Da (Dia Fadilla) + Hello (Farah Asyikin)
AKIM – Satu (Dewa 19) + Buronan Cinta (The Lima)
QHAUD – Bila Nak Saksi (Spider) + Lagu Untukmu (Meet Uncle Hussein)
ZIZI – Sembilu (Ella) + Wonder Women (Mulan Jameela)
ADILA – Merawat Luka Terpendam (Liza Hanim) + Asyik (Amelina)
SIDI – Selamat Ulang Tahun Sayang (Imran Ajmain) + Kukoo (Ferhad)
ARIL – Benar-Benar (Adam) + Robot (Adam)
OBRI – Akan Tiba (Aliff) + Ada Untukmu (Nubhan)
RINI – Aku Sindarela (Amylea) + Kiblatku (Hazami)
YAZID – Lelaki ini (Anuar Zain) + Fikirlah (Aizat)

Minggu 3

13 Pelajar Akademi Fantasia 7 – Choral Menuju Puncak
HAFIZ - Mat Disko (Sudirman)
ISMA - Rambu Ramba (Nursheila Amin)
ZIZI - Ini Rindu (Farid Harja)
CLAUDIA - Lama Tak Jumpa (Zur Eda)
ARIL - Andainya Aku Pergi Dulu (Alleycats)
AKIM - Anak Gembala (Sudirman)
RINI - Seloka Cinta Remaja (Seha Freedom)
AISHAH - Mata ( Noorkumalasari)
YAZID - Pawana (Search)
OBRI - Abang Beca (Broery Marantika)
QHAUD - Pilihlah Aku (Latif Ibrahim)
RUBISA - Angan-angan (Raja Ema)
SIDI - Hanya di Radio (Headwind)

Minggu 4

ZIZI – Aku Dah Bosan
HAFIZ – Cinta Ini
CLAUDIA – Suralaya Dalam D Major
AKIM – Destinasi Cinta
ISMA – Kerja Gila
AISHAH – Mentari Di Ufuk Timur
RUBISA – Tiada Lagi
QHAUD – Di Taman Teman
ARIL – Lakaran Kehidupan
SIDI – Ku Milikmu
YAZID – Aku Cinta Padamu

Minggu 5

CLAUDIA & Vince – Kau Muzik Di Hatiku (Jaclyn Victor/ Vincent Chong)
HAFIZ & Mila – Terlanjur Cinta ( Rossa/ Pasha/ Ungu)
AISHAH & Alif Aziz – Dua Hati Jadi Satu (Dafi/ Gita Gutawa)
ISMA & Zul – Kau Mawarku (Datuk Siti Nurhaliza/ 2 By 2)
LAGU BONUS - Lucky (Jason Mraz/ Colbie Caillat)
ARIL & Marsha – Aku Dan Dirimu (Ari Lasso/ Bunga Cinta Lestari)
AKIM & Farah – Jika Kau Tiada (Yusry/ Erra Fazira)
YAZID & Yazer – Terharu (Jamal Abdillah/ Mawi)
SIDI & Zahid – Cinta Yang Sempurna (6ixth Sense/ Tirta Feat. Noe Letto)
QHAUD & Heliza - Di Bius Cinta (Yusry/ Melly Goeslow)

Minggu 6

ARIL - Yang Pernah (Estranged)
HAFIZ - Pak Belalang (Kristal)
QHAUD - Seruan (Lefthanded)
AISHAH - Segi Tiga (Cokelat)
ISMA – Salah (Cokelat)
AKIM - Aurora (Estranged)
LAGU BONUS - I Want To Break Free (Queen) / What I've Done (Linkin Park)
CLAUDIA - Keindahan Pantai (Kristal)
YAZID - Ku Dihalaman Rindu (Lefthanded)

Minggu 7

ARIL - Nakal (Gigi)
YAZID - With Or Without You (U2)
AKIM - Situasi (Bunkface)
HAFIZ - Kau Yang Punya (Malique featuring Najwa)
CLAUDIA - When You're Gone (Avril Lavigne)
AISHAH - Flora Cinta (Min Malik)
LAGU BONUS – Fiona (4U2C)
LAGU BONUS – Untukmu (Feminin)
ISMA - Tak Mungkin Kerna Sayang (Alyah)

Minggu 8

Hafiz - Di Manakan Ku Cari Ganti (P.Ramlee The Musical)
Aishah - Slot Akasia (Impak Maksima The Musical)
Isma - Mulanya Cinta (P.Ramlee The Musical)
Akim - Titah Sultan (Puteri Gunung Ledang The Musical)
Yazid - Ratu Novella (Impak Maksima The Musical)
What Time Is It (High School Musical)
Claudia - Katakan (Puteri Gunung Ledang The Musical)
Dewa Perang (Puteri Gunung Ledang The Musical)

Minggu 9

AKIM - I’m Yours (Jason Mraz)
HAFIZ - I Believe I Can Fly (R Kelly)
AKIM -Larut (Dewa 19)
HAFIZ - Laskar Pelangi (Nidji)
YAZID - Where The Street Have No Name (U2)
ISMA - Hot & Cold (Katy Perry)
YAZID - Aku Skandal (Hujan)
ISMA - Aku Pasti Datang (Bunga Cinta Lestari)

46 komen

  1. darzfan Says:
  2. This comment has been removed by a blog administrator.  
  3. Anonymous Says:
  4. My preference for Final Concert:

    Champ: Hafiz
    Naib Juara : Akim
    Ketiga: Aril
    Keempat: Yazid
    Kelima: Isma

    Hope it comes true.

     
  5. Anonymous Says:
  6. Pilihan saya:
    Juara - Hafiz
    Naib juara - Akim
    Ketiga - siapa2

     
  7. kakjahku Says:
  8. pilihan aku still..

    juara-ARIL
    naib juara-AKIM
    ke3-Hafiz..

    tp..i'm sure hafizla juara tahun neh kan..kan...

    fan ARIL..AFUNDI10 ARIL KE 32999..BANYAK2

     
  9. semua orang ada pilihan masing2, yang penting kenalah bundi untuk memastikan pelajar pilihan mereka menang...
    pilihan saya tentulah hafiz...
    naib juara: hakim...

     
  10. chekdenoor Says:
  11. AF hanya untuk hiburan semata-mata...tetapi alangkah sedihnya jika af dijadikan medan untuk melakukan pelbagai perkara yang tak baik... seperti

    -tuduhan konspirasi
    -tomahan yang mengaibkan orang lain
    -pergaduhan sesama sendiri.

    Akak ada juga dengar, ujudnya satu tekanan emosi yang tinggi akibat dari kerisauan sekiranya pelajar pilihan hati tidak juara .. wah.... ini sudah tentunya sesuatu yang tidak sihat kerana jika ujudnya tekanan sebegini ..ianya akan mengundang kesan-kesan negatif seperti

    sakit darah tinggi
    syak wasangka yg keterlaluan

    hmmm....minggu ni dah nak habis dah af..... so.... jangantention...relax.... dan fikirkan ini

    setiap kejadian, sure ada kebaikannya dan rezeki seseorang, Allah yang tentukan, janganlah kita siap samakan pelajar ini dengan sipulan itu dan ini...... Masa berbeza, orang berbeza, tempat yang berbeza ..... yang samana.....kita jer...selalu sama........

    ok... tarik nafas dan ini pilihan akak.....( jika betul...oklah...jika tak betul...tak kisah pun..)

    Johan-Hafiz
    naib Johan-Aril
    ketiga-Akim

     
  12. TokSky Says:
  13. Akademi Fantasia adalah rancangan hiburan keluarga untuk rehat hujung minggu dan bukanya untuk jadik STRESS dan beri tekanan emosi. Kalau vote mana-mana student pun bukan untuk mengharapkan apa-apa dari mereka, hanyalah untuk pastikan agar pelajar tertentu itu dapat ticket dan peluang pergi jauh dlm bidang ini. Apa-apa pun depends to the student selepas AF nanti samada dapat kekalkan momentum dan focus dlm bidang ini. Apa yg Tok boleh cakap, magazines will definitely love Akim, Aril and Aisyah.

     
  14. Anonymous Says:
  15. This comment has been removed by a blog administrator.  
  16. wiz Says:
  17. TokSky .. i am with u with this... kalau kene dengan management yang bagus this are the students yang akan lebih shine nanti .... they have the quality that some ppl belum nampak lagi ....

    the real competition is out there bukan dalam af ... kite tunggu je lah ....

     
  18. darzfan Says:
  19. This comment has been removed by a blog administrator.  
  20. Penat tul baca komen2 kat sini. Very typical macam season2 lepas.

     
  21. TokSky Says:
  22. Ampun Tuanku....standard la ni, dah 7 musim blog ni digunakan. Tuanku pun dah lali dgn komen-komen yg diletakkan kat sini.

    darzfan...apa yg tak puas hati sangat? Kalau ada rezeki Isma ada la, ko undi je la...

     
  23. akademi fantasia sudah berlangsung 7 musim. ini bermakna sudah 7 tahun berlalu begitu saja.

    tetapi, gaya komen tidak menunjukkan langsung peningkatan kematangan yang sepatutnya ada pada seseorang yang semakin meningkat usia.

    kalau 7 tahun lalu, seorang itu berusia 20 tahun, tahun ini dia berusia 27 tahun. agak mustahil kalau tidak matang langsung berbanding 7 tahun lalu.

    please grow up and be mature !

     
  24. Anonymous Says:
  25. korang dah salah. Keputusan rasmi
    Juara: Aril
    Vokal Terbaik: Aril
    Persembahan Terbaik: Aril
    Paling Pouplar: Aril
    Pelajar cemerlang pilihan tenaga pengajar: Aril

     
  26. Anonymous Says:
  27. apalh korang punya prediction ni semua tak kena. Dengan ini saya umumkan keputusan rasmi konsert akhir AF7;

    1. Juara: Aril
    2. Vokal terbaik: Aril
    3. Persembahan terbaik: Aril
    4. Pelajar paling popular: Aril
    5. Pelajar paling disayangi tenaga pengajar: Aril
    6. Pelakon terbaik: Prinsipal Tiara
    7. Pelakon pembantu terbaik: Tenaga pengajar dan produksi AF7
    8. Pengundi terbaik: Pengundi-pengundi yang kena tipu oleh astro

     
  28. TokSky Says:
  29. Tiap-tiap season ada yg cakap pengundi tertipu tapi kenapa orang masih vote kalau dah rasa tertipu?

     
  30. TokSky Says:
  31. Tok suka lagu LARUT versi Akim. Kalau tak caya cuba dengar yg original....
    AFUNDI10 AKIM

     
  32. Anonymous Says:
  33. 1)akim
    2)aril @ hafiz
    3)hafiz @ aril
    4)isma
    5)yazid

     
  34. Anonymous Says:
  35. Wah.... ramainya yang terlalu emosi.....hmmm...... fans sapa ni ???? macam sakit hati jer .... kenapa...tak yakin ker??? kalau nak pelajar kesayangan anda menang..... janganlah banyak sangat phd ...undi lah. Kesian hafiz ada peminat seperti ini....

     
  36. darzfan Says:
  37. This comment has been removed by a blog administrator.  
  38. KA Says:
  39. Toksky,

    Afundi10 akim ok.;)

     
  40. Anonymous Says:
  41. My prediction

    Juara : Hafiz
    N/Juara : Akim
    Ketiga : Yazid
    Keempat : Isma
    Kelima : Aril

     
  42. anggun99 Says:
  43. I guess this year would be the most unpredictable Final ever.. for so many seasons we can easily pick a winner..but anything is possible this year..

    ape2 pun all depends on the songs given to the students..the impact they could bring to the songs..n selera pengundi..hehehe..x sabarnyer nak tunggu!!!

    Congrats to AF7 team for making great line-ups..

    AKIM to win!!! but don't mind if HAFIZ wins as well..

     
  44. Anonymous Says:
  45. Dejavu bila baca komen2 darzfan kat sini.

    saya pasti sepertimana mas, isma juga bakal mencipta sejarahnya sendiri dgn sokongan padu darzfan.

    -Senorita-

     
  46. darzfan Says:
  47. This comment has been removed by a blog administrator.  
  48. darzfan Says:
  49. This comment has been removed by a blog administrator.  
  50. Maghrib maghrib macam ni daripada ko bagi komen menyakitkan hati, lebih baik ko pi masjid atau pun pi sembahyang maghrib dan bersedia untuk isyak.

     
  51. darzfan Says:
  52. This comment has been removed by a blog administrator.  
  53. Selagi ko tidak beri komen yang menunjukkan kematangan sesuai dengan usia, aku akan terus delete komen dari ko.

     
  54. Akoo Says:
  55. As long as Hafiz and Akim top 2 (both ada peluang to be juara), Aril no. 3 (KakJahku, jgn mare eekkk).. between Isma and Yazid, sukati nak tempat 4 or 5.

    ---------------------------------
    Akademi Fantasia adalah rancangan hiburan keluarga untuk rehat hujung minggu dan bukanya untuk jadik STRESS dan beri tekanan emosi. Kalau vote mana-mana student pun bukan untuk mengharapkan apa-apa dari mereka, hanyalah untuk pastikan agar pelajar tertentu itu dapat ticket dan peluang pergi jauh dlm bidang ini. Apa-apa pun depends to the student selepas AF nanti samada dapat kekalkan momentum dan focus dlm bidang ini. Apa yg Tok boleh cakap, magazines will definitely love Akim, Aril and Aisyah.
    ---------------------------------
    I agree ngan TokSky on this one.

    Whatever it is, gonna miss AF pas minggu nih :(

     
  56. darzfan Says:
  57. This comment has been removed by a blog administrator.  
  58. darzfan Says:
  59. This comment has been removed by a blog administrator.  
  60. darzfan Says:
  61. This comment has been removed by a blog administrator.  
  62. darzfan Says:
  63. This comment has been removed by a blog administrator.  
  64. Anonymous Says:
  65. This comment has been removed by a blog administrator.  
  66. Anonymous Says:
  67. apa la komen kena delete tu..

    err terima kasih pihak penerbit af kasi lagu fofular konsert akhir minggu ni... memng dlm kepala aku nak cdg lagu adam dan hawa isma nyanyi... best kot ni.. heheh
    cuma ingat lagu faizal tahir tu si hafiz yang nyanyi.. takpun kasi la hafiz bawa lagu choba si faizal tahir ke.. (dah terlambat ek..)

    -frodo-

     
  68. Anonymous Says:
  69. (Dengan nada dan muka yang dibuat-buat sedih). Dengan ini saya selaku prinsipal menggunakan kuasa saya mengumumkan keputusan rasmi konsert akhir AF7;

    1. Juara: Aril
    2. Vokal terbaik: Aril
    3. Persembahan terbaik: Aril
    4. Pelakon terbaik: Prinsipal Tiara
    5. Pengampu terbaik: Joe Klubkidd..

    saksikan drama kantoi terbaru terbitan astro dalam konsert akhir AF7..

     
  70. Anonymous Says:
  71. My choice in the final

    1. Hafiz
    2. Akim
    3. Isma
    4. Aril
    5. Yazid

     
  72. Lady Zuely Says:
  73. Pilihanku

    Hafiz Juara

    Lain2...apaku nak kisah

     
  74. TokSky Says:
  75. KA..
    Siap undi berpukal-pukal lagi...AFUNDI10 AKIM....

    Akoo..
    Itulah hakikat sebenar yg ramai susah nak terima....Tok terima seadanya. AF dah 7 musim, umur Tok pun dah tambah 7 tahun, beruban dah ni.

     
  76. Anonymous Says:
  77. oi KORANG tak tau ke?? ISMA JUARA TAUN NI. KERABAT diRAJA BRUNEI yg byk undi mlm FINAL NANTI. Kan suami die ckp mcm tu kat blog murai. So korang jgn mare..hUAHUAHUA

     
  78. Anonymous Says:
  79. 1. Hafiz
    2. Isma
    3. Aril
    4. Akim
    5. Yazid

    or

    1. Hafiz
    2. Akim
    3. Aril
    4. Isma
    5. Yazid


    Alll depend on their performances on that night...

    I Miss ZIZI So Much!!! More zizi pic pls Sul Muzfr!!!

     
  80. Anonymous Says:
  81. Referring 2 u all, i tak kisah siapa pemenang tahun ni. yg pasti my vote goes to:

    JUARA : HAFIZ
    N.JUARA : AKIM
    KETIGA : ARIL/YAZID/IZMA

    Sya PEMINAT semua pelajar2 diatas,tp memandang pada bakat i mmg pilih HAFIZ yg sgt2 berbakat..soli ya yg lain2 2 wlupun sya org semananjung, no bias hokay. GO HAFIZ GO..I pernah undi aril rm50, akim rm50 but kali i rasa HAFIZ telah buat i terpukau selama 9 minggu. Soli ya SM, i luv u..

     
  82. Anonymous Says:
  83. Referring 2 u all, i tak kisah siapa pemenang tahun ni. yg pasti my vote goes to:

    JUARA : HAFIZ
    N.JUARA : AKIM
    KETIGA : ARIL/YAZID/IZMA

    Sya PEMINAT semua pelajar2 diatas,tp memandang pada bakat i mmg pilih HAFIZ yg sgt2 berbakat..soli ya yg lain2 2 wlupun sya org semananjung, no bias hokay. GO HAFIZ GO..I pernah undi aril rm50, akim rm50 but kali i rasa HAFIZ telah buat i terpukau selama 9 minggu. Soli ya SM, i luv u..

     
  84. Anonymous Says:
  85. Heran lah.....tiap kali org kutuk Aril mesti peminat Hafiz dna begitu juga sebalik nya..........

    Tapi masa konsert keluarga2 baik Aril, Hafiz, Akim, Isma dan lain lain nampak baik je. Ambik gambar sama, beli T shirt from each other. They even congratulate each other.

    Budak2 dalam AF tu pun baik sesama sendiri. Tolong menolong.....sesama sendiri.

    Astro pun satu. Chat@15 yang melampau sangkat tu......jangan lah disiarkan......menyemarakan kemarahan pihak tertentu. Walaupun ada tulisan kuning yg bagi warning awal.........tapi Chat@15 tu ada juga profit diorang.
    Tapi its also profitable for them, setiap Chat kena charg RM0.50.

    Come on people grow up......AF ni dah 7 tahun.....

    Kalau berdasarkan persembahan dari minggu ke minggu.......Hafiz layak jadi Juara......begitu juga Akim....dua dua hebat. Aril pun apa kurang nya. Dia punya stage presentation hebat. Yazid pun ada style yg tersendiri. Isma pun nanyi best.........

    All the best to you - Kathy

     
  86. Anonymous Says:
  87. setuju ngan pendapat toksky.... afundi akim & yazid

     
Related Posts with Thumbnails

www.gua.com.my

sultanmuzaffar - entertainment blogger