Undilah

SULTANMUZAFFAR (26 Februari 2002 - sekarang)

Seorang blogger, pelayar internet, penyelam scuba dan penagih tegar televisyen dan Wii. Melihat seluruh dunia di laman blog menerusi kamera DSLR dan kacamata tebalnya (kadang-kadang kanta lekap).

Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik.

Tiada Tema Minggu Ketujuh !

Entri oleh sultanmuzaffar 20 April 2009

LAGU TUGASAN MINGGU 7

PELAJAR LELAKI

YAZID - With Or Without You (U2)
ARIL - Nakal (Gigi)
HAFIZ - Kau Yang Punya (Malique featuring Najwa)
AKIM - Situasi (Bunkface)
LAGU BONUS – Fiona (4U2C)

PELAJAR WANITA

CLAUDIA - When You're Gone (Avril Lavigne)
AISHAH - Flora Cinta (Min Malik)
ISMA - Tak Mungkin Kerna Sayang (Alyah)
LAGU BONUS – Untukmu (Feminin)



VLog Konsert Minggu 6, Akademi Fantasia 7

Marsha tampil untuk hangatkan lagi Akademi Fantasia 7 ! Keputusan untuk menyerapkan Masha sebagai Residence Advisor telah pun dibuat sejak minggu lalu, bukan kerana Aril agak tertekan sejak Qhaud tersingkir Sabtu lalu. Saya menganggap penglibatan Marsha sama sahaja dengan penglibatan Tok Wan di AF5. (Thanks GG, produser konsert AF5) Pengalaman Marsha sebagai pelajar dan lulusan Akademi Fantasia boleh dikorek oleh pelajar. Mereka yang tinggal perlu menyiapkan diri mereka apabila keluar dari Akademi kelak.

Minggu ini tiada tema sebaliknya lebih kepada memberikan pelajar lagu bukan pilihan pelajar tetapi lagu yang bersesuaian dengan setiap pelajar. Lagu-lagu yang dipilih juga merupakan lagu-lagu popular masa kini mahu pun era lalu. Saya mengharapkan kejutan hebat pada Konsert hujung minggu ini selain menguji pelajar untuk lebih bersedia menerima apa sahaja tugasan pada minggu-minggu akan datang.

Jika dilihat pada trend pengundian, nampaknya persaingan bakal bermula minggu ini. Tidak banyak perbezaan dari segi jumlah undian di antara setiap pelajar. Oleh itu sesiapa sahaja boleh tersingkir dan tidak mustahil kejutan akan berlaku minggu ini.

38 komen

  1. Anonymous Says:
  2. sm..bile akim nak dpt lgu slow..lagu ballad..asyik lagu rancak jer..bile lgu rancak step die mseti choiii..tlg la bg lagu ballad yg menguji vokal die..plz next knsert k..harap sgt..

     
  3. Anonymous Says:
  4. sm..mendeelaa bg lagu rap kat budak sorang tuh..kat mesia nih dh takde lagu laen ke yg boley mencabar vokel diorg..tak paham aku..

     
  5. Anonymous Says:
  6. minggu depan bagi lagu tamil...untuk menunjukkan bahawa pelajar versatile dan untuk menguji para pelajar..lagu rap tamil ker..bukan menguji vokal..untuk persembahan menarik..dah tau dah af bukan pertandingan nyanyian...

     
  7. Anonymous Says:
  8. This is what I copied from HafizFC:
    Tuesday, April 21, 2009

    An Open Letter to Principal Tiara

    Assalamualaikum Principal Tiara
    We, Fans and Friends of Hafiz would like to express our deepest frustrations and our dissatisfaction on the song selected for our dear Hafiz this week ie a long winding hip hop rap song Kau Punya Aku by Malique featuring Najwa. We watched the diary tonight and we noticed that even you, PRINCIPAL TIARA is unsure who Najwa is! How come? tsk tsk tsk looks like someone is not doing her homework ~~
    Have you even listened to that song? The whole song? Dont you take part in the selection of songs for your students or you just leave that job to someone else. Principal Tiara, Malique the professional hip hop rapper sounded like he was READING from a script in that song with just 1 single note. wawawawa ... So with that, what are your expectations from Hafiz? What more can an amateur student like Hafiz do to improvise that song to make it better?! What I am trying to tell you here is even though this is a good song :: IT IS NOT SUITABLE FOR A COMPETITION.
    Have you ever gone through the list of songs that has been sung by the individual students? Have you even noticed that HAFIZ had been getting songs that are just TOO OLD for him? The only song that was hip and current was his 1st song which was also HIS CHOICE, Lagu Kita. He performed excellently. Juries were impressed, audience applauded, even you enjoyed and was proud of his performance and you even awarded him the Pelajar Cemerlang award that 1st week, remember?
    Tonight's diary showed you commenting on Hafiz saying that this was not his best performance. He could do better than that. OF COURSE HE COULD DO 10 TIMES BETTER THAN THAT IF YOU COULD ONLY GIVE HIM A FAIR CHANCE, A GOOD SONG LIKE YOU HAVE ASSIGNED TO THE OTHER STUDENTS.
    Do you actually think that this hip hop song is a challenge for his Hafiz' vocal? Havent you been listening to the comments made by the juries? A MORE CHALLENGING SONG FOR HAFIZ! Or are the juries to be ignored. Just accessories to beautify the Dewan? So which part of the song, to your professional knowledge, Principal, is the real deal that could challenge Hafiz' vocal?
    Principal Tiara, this is not helping Hafiz at all. Back to the recent bout of favouritism and biasness in the academy, its slowly revealing the fact that it is true, isnt it? Instead of helping Hafiz to menuju puncak, it seems that the academy is trying to push Hafiz down with all these songs!
    Hafiz' Fans and Friends sound like we are forever complaining, displeasure about this and that. Do you receive complaints and whines from other fans, Principal Tiara?
    If you do, arent you going to attend to the complaints and try to rectify the problems?
    If you dont, doesnt it show that only Hafiz had been treated unfairly thus the complaints?
    We all know its impossible to make everyone happy! This is not so much about being happy or self satisfaction or craving for special treatment. Hafiz is not desperate for love and affection in the academy. This is all about being fair! Never mind the minimal airtime for Hafiz, never mind the teachers' sour faces when Hafiz receives positive comments from juries, its OK that he doesnt receive the best student award anymore, these do not affect his votes.
    Principal Tiara, we appreciate that the academy acknowledged Hafiz as a versatile singer. For 6 weeks, he has proven that whatever songs of whatever genre that was slapped on to him, he managed to deliver well even though he struggled a bit during the last concert. After 6 weeks, dont you think its time to give him a break, Principal? Dont you think he has given enough and worked hard enough to prove that he truly is a versatile entertainer? Dont you realise that he had been struggling so hard trying to make the best out of some unheard of songs which made even the original singer proud?
    We were so happy to hear that AF7 is being headed by a lady. Not any other lady but you, Tiara Jacquelina. Personally, I had always looked up to you as a very intelligent and sophisticated lady. We thought you could bring changes and transform the traditional ways of twisting the drama to sway votes to something more intelligent ... and we are still waiting.
    All we ask for is, if you could give a popular current hit song to a student whose voice you know suits the song perfectly well, could you also give Hafiz that chance too? He deserves a good song too dont you think so? I believe its not too late to change his song this week. Could you please look into it, Principal? If the other students can get a song of their preference by their idol singer, so can Hafiz right?
    Posted by Hafiz Akademi Fantasia 7 at 12:20 AM

     
  9. Anonymous Says:
  10. Tak ape lah hafiz's fans. Mungkin ini satu cabaran untuk hafiz. Insya Allah, Hafiz boleh. Good luck to all students! Go Hafiz...
    Ada org accuse 'those yang tak minat that student' adalah org kampung! hehehe ye ke? Define 'org kampung' please! Jgn lah....

     
  11. Anonymous Says:
  12. TO HAFIZ FANS,

    Dalam kebanyakkan post dimana-mana sahaja ..saya perasan HAFIZ FANS kuat sangat bersungut...komplaining sana-sini... then asyik mengutuk student lain sebelum puji hafiz..... AGAK MEMBOSANKAN juga melihatkan cara pemikiran FANS HAFIZ NI.

    Wah..sekarang ada open letter pulak tu...kepada prinsipal..... hmmm APA NAK JADI DENGAN FANS HAFIZ YANG TAK PERNAH BERPUAS HATI.

    Kerana sifat ini....i dah mula bosan dengan HAFIZ..... boring jugakan..... bila kita jumpa setiap post dari fans budak ni...sure terselit kata-kata komplain...dan kutukan buat pelajar lain.......

    SUDAH-SUDAHLAH TU...perangai cam tu seperti FANS HAFIZ NI tak educated langsung....TAKUT kepada bayang-bayang sendiri.....

    KALAU YAKIN HAFIZ BAGUS ...KENAPA PERLU TAKUT.

     
  13. AFUNDI AISHAH...!!

    SM.. kelakar giler video tu.. muahaha.. tapi u memang ensem lah..

     
  14. tak puas hati Akim dpt lagu Situasi???????? best aper.. dier pun mcm suka lagu tu.. sesuai dengan usia dia..!!

    Aku penat2 cadangkan kat Astro suruh lagu Situasi tu bagi kat Aishah.. baru ada kelainan pompuan yang bawak.. Akim lak yg dpt..!!!

     
  15. Anonymous Says:
  16. Tok Wan masuk Akademi AF5 kan??

     
  17. Thanks. GG dah call smlm. Dah buat pembetulan.

    Mak aii. Banyaknya anonymous kat sini !

     
  18. Nur68 Says:
  19. SM, mcm biasalah kan bila time kontroversi, anon merata2.....;)

    layannnnnnnnnn...........

     
  20. Anonymous Says:
  21. Knape hafiz dpt lagu RAP?ak nie peminat aril,tp ak thu bkat besar spt hafiz ptot dbagi lagu yg sesuai ngn vokal die...adil la skit..

     
  22. Anonymous Says:
  23. masalahnya isu da berkali2 dikomplen xpi xdiambik tindakkan...apa kes....kalo srg 2 yg komplen maybe xreleven la... skrg ni yg komplen bkn semua dr fan hafiz tp org ramai dpt menilainya....cuba letakkan situasi ni ngan peljar favorite kamu tentulah kamu nak pertahankan dia kan...coz hafiz xbole nak komen apa2 psl isu lagu ni nanti ckp dia demand plak...tp xsetuju la kalo fan hafiz kutuk student lain..biar la..selalunya org teraniaya ni doanya termakbul....

     
  24. nas Says:
  25. Hafiz Fans bukannya kuat bersungut tapi mencari keadilan bagi Hafiz. Ni lah yg baru dikatakan peminat setia. Mmg aku agak frust dgn pemilihan lagu Hafiz utk konsert 7.Sdng aku seronok dgr budak2 laen dpt lagu yg disukai tetiba aku terkejut Hafiz dpt lagu rap nih? what da hell? apa yang nak diuji ngn lagu rap yg asyik cam baca skrip nih? sape yg pilih lagu ni? cam sengaja je...kamonlaaa

     
  26. Anonymous Says:
  27. Bukankah aril juga pernah dapat lagu dari penyanyi yang dia tak suka.......adam.... so.... ada ker fans aril meraoung sana-sini....

    I suka juara hafiz, kedua atau ketiga untuk aril atau aishah ....

    Tapi... meluat sungguh dengan fan s hafiz ....perangai macam budak-budak.... kalau hafiz bagus ...sahut jer cabaran yang datang dengan sifat yang positif. Setiap student ada kelebihannyer ...bukan hafiz jer yang asyik 100% bagus .....

    Lihat apa jadi dengan yazid... dulu undian tinggi ...tapi bila dia mooding jer.... mengundi pun moodi gak.

    last week i undi hafiz 20% jer dari barget undian ..... kenapa??? sebab i mula terfikir ...hafiz dah ada banyak fans yang bagus dan berani komlain sana-sini....so... sure dia orang ni undi banyak untuk hafiz .... so... i bagi bahagian undian lain kepada aishah dan aril ...akim dapatlah 10% ...dia ok gak.... hehehehe

     
  28. Anonymous Says:
  29. biarla hafiz tu dapat lagu rap ke tamil ke jepun pun sekali....kata versatile....amik je la cabaran...bising pun apa gunanya...tgk mcm akim..walaupun dia x suka lagu si gembala tu...boleh je dia bawak...x payahla korang2 peminat hafiz ni nk hantar email ke principal bagai....buang masa..kalau dh peminat tu..support je la bg semangat....aku ni peminat akim walaupun x puas hati every week dpt lagu rancak..will still give him support...i know he can do well...

     
  30. Anonymous Says:
  31. tu ah pasai... aku suka bangat ngan hafiz tapi kenapa fans dia camtu ek? oh ye lupa... in AF... memang AF penuh Drama... yang diaorang tengok cuma sejam sehari.... sebaliknya diaorang buat buat macam they all tau b ... yang aku kesian tu... Tiara pulak yang kena bambu... bukan salah dia ah babe. dah sah sah produksi ini besar melibatkankan ramai orang yang menentukan segala gala nya... cummon lah...

    ye tiara tu prinsipal tapi ada limit... ini produksi ASTRO bukan Tiara's production... kenapa nama dia yang kena ??? kenapa tak bambu ASTRO???

     
  32. SM

    to me,

    benda2 camni sdikit sbyak akan rosakkan HAFIZ sdiri..

    buat surat terbuka la dll la... sedikit sebanyak akan timbul sekelumit rasa meluat akan HAFIZ walaupun die xbsalah..

    Karl akui HAFIZ sgt hebat even dlm stiap review Karl, HAFIZ slalu akan ada dlm top 2 vokal terbaik time concert... tp fans HAFIZ, tolongla... ape2 yg blaku tu h ditakdirkan. PRINCIPAL dh kate die n faculty xde kaitan dlm pemilihan lagu...

    skang xpenting sape juara ke, sape tsingkir ke, yg penting PELAJAR AF tu sdiri... mcmmana die nk carry diri die pas AF..xsemestinya yg masuk FINAL akan top.. tgkla Diddy, Dafi, Nana.. yg pting nilai comercial... ada aura bintang

    dan maaf Karl nk katakan, dlm AF7 ni yg btol2 ade aura penghibur - ARIL, AKIM..

    ISMA, HAFIZ & AISHAH masih perlu kerja keras especially dlm improving their communication skills..

    btw, dis is just my thoughts..

    everybody can share deir thoughts, rite???

    apepun, SM , anonymous ni nape xnak nyatakan diri sebenar mereka (or mereka org yg sama??) hahaha)..

    SM hv a great day!

    keep supproting ARIL, ISMA, AISHAH & AKIM!!!! Yeah

     
  33. Sue Ann Says:
  34. fuhhh... panas... panas...

    well said Karl...

    "maaf Karl nk katakan, dlm AF7 ni yg btol2 ade aura penghibur - ARIL, AKIM.."

    i agree with this statement. It's true that ARIL n AKIM ada aura wlpun tahap vokal tak setanding HAKIM but they can survive even they don't win the title..

     
  35. banyak tul fans yang anonymous. berani di belakang skrin pc jer.

     
  36. chekdenoor Says:
  37. Marsha ...hmmm... risau juga kehadiran dia ini membuatkan ARIL lebih dilebel poyo .... kesian gak kat aril ....dia just jadi diri sendiri..suka melawak...suka mengusik.... tapi sifat ini disalah ertikan pulak.... hmmm....

    Alahai masha

     
  38. Ajami Hashim Says:
  39. pd pendapatan aku, BUKAN senang rasanya nak nyanyi lagu rap! dan aku yakin hafiz akan buktikan bahawa dia memang versatile if dia boleh me-rap-kan lagu itu dgn bagus! kita tunggu & lihat! akhirnya, peminat hafiz jugak yg akan bangga! tak gitu?

     
  40. Anonymous Says:
  41. I tengok diari. Last part tunjuk hafiz tengah tension dgn lagu rap tu. Hah kalau peminat dia still kata lagu tu tak mencabar, ntahlah apa lagi fakulti nak buat. I rasa kalau bagi lagu best kat hafiz ni, kalau pelajar lain pun dapat lagu yg best, dorang still akan kata lagu hafiz paling tak best. Pastu mula nak menjatuhkan pelajar lain, lebih2 lagi yg perform baik masa konsert. Kalau dah terer sangat tu, tak kira apa lagu pun sure boleh bawa.

     
  42. Anonymous Says:
  43. Hafiz will go down with his 'perasan' fans.....org dh mula meluat...

     
  44. arin_shah Says:
  45. HYE... KUTUK2 APE PUN X DAPAT..
    KORUNK UNDI KER... NI KORUNK2 PERASAN X????

    SEJAK AKHIR2 NIH.. PELAJAR YG TERSINGKIR MOSTLY ADALAH PELAJAR YG BUAT PERSEMBAHAN YG TERAKHIR!!!!

    MINGGU KE 5:
    ZIZI BUAT PERSEMBAHAN TERAKHIR..
    DAN TERSINGKIR..

    MINGGU KE 6:
    SIDI BUAT PERSEMBAHAN TERAKHIR DENGAN ZAHID..
    DAN TERSINGKIR..

    MINGGU KE 7:
    QHAUD BUAT PERSEMBAHAN TERAKHIR DENGAN LEFTHANDED..
    DAN TERSINGKIR..

    BYE2 KATENYER...
    TEORI INI SEMEMANGNYE TEPAT...
    TAPI TIDAK BOLEH DIGUNAKAN UTK PELAJAR SEPERTI:
    -ISMA
    -YAZID
    -ARIL
    -HAFIZ

    TEST TGK SEKIRANYA???
    AISHAH, CLAUDIA, ATAUPUN AKIM
    WAT PERSEMBAHAN TERAKHIR MINGGU NIH...
    ADAKAH MEREKA MENERIMA NASIB YG SAMA????

     
  46. ader pelajar korang tetiap minggu dapat lagu tak best?


    tiap2 minggu..macam mana orang tak bersuara...pelajar lain ader lar 2 ke 3 minggu dapat lagu kesukaan diorang...kami pun ader akal..kami mengundi...majoriti dah bersuara

     
  47. nzhass79 Says:
  48. tak kisah la nak masukkan RA lain pon...tp nape mesti marsha???? motip?? adoiiii.... kehadiran marsha kat akademi buat menanah je mata aku neh.... sakit ati tgk pangai dia yang wat aku nk muntah...
    berapa lama dia nk ada kat akademi tu?? plssss...outkan marsha

     
  49. Gazt Says:
  50. dear SM
    i quote "Minggu ini tiada tema sebaliknya lebih kepada memberikan pelajar lagu bukan pilihan pelajar tetapi lagu yang bersesuaian dengan setiap pelajar." aku rasa panel pemilihan lagu see something in hafiz yang mereka rasa die sesuai rapping, secara positif suatu cabaran buat hafiz.
    "Lagu-lagu yang dipilih juga merupakan lagu-lagu popular masa kini mahu pun era lalu." frankly semua lagu yang diberi termasuk lah lagu bonus n flora cinta tu aku pernah dengar... but malique's song.. blur
    "Saya mengharapkan kejutan hebat pada Konsert hujung minggu ini selain menguji pelajar untuk lebih bersedia menerima apa sahaja tugasan pada minggu-minggu akan datang." i couldn't agree more..
    aku takde le fans sape2... ngundi pun idak... tapi aku harap dapat le tengok konsert dimana each pelajar their very best... tq

     
  51. atika Says:
  52. Hi Sue Ann :
    I quote too :"i agree with this statement. It's true that ARIL n AKIM ada aura wlpun tahap vokal tak setanding HAKIM but they can survive even they don't win the title.."

    AKIM : HAKIM : HAFIZ?

    mana satu u tujukan ni??

     
  53. atika Says:
  54. i guess mn2 pelajar yg undiannya rendah diletakkan di belakang (for this season)....pelajar2 yg ok skit akan buat persembahan dulu..kebanyakan pengundi AF kalau diperhatikan trendnya dari dulu lagi mmg akan vote based on persembahan masa konsert..jadinya pelajar yg buat persembahan terakhir walaupun best akan kurang mendapat undi...kalau kita tgk tahun2 lepas,pelajar yg best mmg disave utk buat persembahan last sbb astro nak penonton di rumah tak mengubah ke channel lain..but this year, persembahan pelajar boleh dikatakan agak sama rata...so, maybe ini salah satu cara produksi nk outkan pelajar yg kurang undian...so, yg tinggal nnt adalah pelajar yg mempunyai peminat2 yg mengundi sepanjang minggu n semasa konsert...Good Way of Making Profit....So, yg mengundi, jadilah pengundi yg bijak..

     
  55. atika Says:
  56. This is what i've read from Utusan Online (cuma cebisan dari berita penuh):

    Kata Tiara:-
    Katanya, disebabkan proses yang cukup rumit itu, pemilihan lagu diserahkan sepenuhnya kepada pihak produksi manakala akademi mengambil jalan untuk memfokus kepada silibus pembelajaran dalam akademi.

    Kata Khairul Mizan :
    Bagi Pengurus Saluran Astro Ria, Khairul Mizan Shagul pula, meski pihak produksi diberi tanggungjawab dalam pemilihan lagu, ia juga membuka ruang kepada pihak akademi untuk memberikan cadangan melalui proses perbincangan.

    "Pihak produksi tidak ada kuasa veto kerana pemilihan lagu turut membabitkan akademi,'' jelasnya.

    Jadi : Fikirlah sendiri......

     
  57. Sue Ann Says:
  58. hi atika...
    i'm mean hakim and aril can survive out there eventhough they still lack in their vocals..

     
  59. chekdenoor Says:
  60. kekadang terfikir juga ...ASTRO ni memang bijak... nak majukan bisness .....hehehe.... letak MARSHA sebagai RA ...wah....di @15 dimana-mana ....semua bincangkan pro and kon .....ini boleh jadi isu ... siapa yang tergugat dan digugat .... undian pun masuk banyak........ BIJAK ASTRO ....

    Bila lihat student AF ada yang tention .. ada yang rimas ...ada yang bosan ...... hmmm semua ini live show ...BEST JUGA .....

    Macam lihat ikan dalam aquarium..... heheheheheh

     
  61. motif si marsha jadik RA,kasilah tok wan..baru lah best!ader gak tempat mengadu,marsha ni buat semak je...mengeliat je la dier tuh,pls la jgn letak artis talam dua muka,yang sememangnya x friendly kat luar,lepas tuh ckp x der affair..tup2 putus ngan kefli bising canang kat press..apa kejadahnya..sah2 aku dah lama nampak si kefli kat kondo seri maya tuh..dia ader ke umah kat situ?marsha mmg ader jugak nampak kat situ..motif satu bangunan??sape nak jawab??matilahh terkuar topik!

     
  62. TokSky Says:
  63. Pada pendapat Tok, kehadiran Marsha akan mewarnakan diary yg ditonton setiap malam. Tok pun suka tengok Marsha sebab dari dulu suka tengok natural beauty yg ada pd Marsha.
    Tok pun sangat SETUJU yg Aril dan Akim ada market diluar sana. Suara boleh digilap lagi. tengok saja Adam. Tapi Tok pun suka tengok Aisyah dan rasanya ada jugak market utk sicomel dari Serawak ini. Tak nak komen Hafiz dan Isma sebab mereka ada ramai fans masa AF ni. Later, Tok tak pasti lagi. Apa-apa pun Tok rasa tak patut bagi Hafiz nyanyi lagu rap walaupun dgn tujuan utk challenge dia sebab lagu rap ni tak sesuaiii utk apa-apa pertandingan kecuali kalau lagu rap tu mcm lagu Adam. Baik la bagi Hafiz nyanyi lagu Jamal Abdillah or M.Nasir, ada kick sikit. Konsert AF ni pun utk berhibur sebab para pelajar bukan diundi berdasarkan nyanyian masa konsert saja. Berdasarkan pengalaman Tok yg merupakan pengundi tegar sebelum AF7, Tok undi tak tunggu lepas tengok diorang nyanyi pun. Start konsert je dah start undi. Maklumlah data nak masuk pun kena queue (ini teknikal sikit, kalau comm. engineer sure tau). Lu pikir la sendiri.....

     
  64. atika Says:
  65. TokSky maybe antara yg mengundi bila konsert bermula.....tp atika percaya yg ramai jugak mengundi lepas sahaja seseorang pelajar tu buat persembahan...sbb tu kadang2 kita tgk peratusan undi seseorang pelajar bukan faveret di awal konsert tak begitu tinggi...tp lepas dia buat persembahan yg baik masa konsert baru undian dia naik...contoh terbaik is mila...dia kurang menonjol masa awal2 minggu....tp makin lama org tgk dia ada peningkatan di konsert, terus dia berjaya sampai ke final and akhirnya jadi Juara Wanita pertama....ok semua, kita tgk apa akan jadi bila jari menjadi juri minggu ini......

     
  66. Anonymous Says:
  67. cikgu syafi cikgu terbaik! ada passion dlm mengajar.

     
  68. Anonymous Says:
  69. Salam, hope hafiz g final n win. yg lain xkisah la....suspen je minggu ni sape yg tsingkir peratus rapat2 je anybody leh out

     
Related Posts with Thumbnails

www.gua.com.my

sultanmuzaffar - entertainment blogger